Pigūs pokalbiai visoje Europoje - jau ne už kalnų

Skambučiai iš kitų ES šalių nedraskys vartotojų kišenės, nes papildomam mokesčiui ateina galas. Tačiau tai gali nutikti kiek vėliau, nei tikėtasi. Jau trečiadienį Europos Komisija pristatys tokius planus.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-09-11 06:00, atnaujinta 2018-02-22 08:29

Tarptautinių skambučių mobiliaisiais telefonais kainos mažėja jau kelerius metus. Briuselio tikslas – už mobiliojo ryšio paslaugas kitoje šalyje mokėti tiek, kiek mokama savo šalyje, – jau greitai virs realybe.

Operatoriai neslepia, kad tai kirs per jų kišenę. Tačiau viliamasi, kad vartotojai svetur kalbės kur kas ilgiau nei dabar. Taip bus padengti praradimai, rašo „Lietuvos rytas”.

Norėjo pritraukti rinkėjus

Anksčiau skelbta, kad tarptinklinių mokesčių nebeliks jau 2014 metais. Dėl to šį birželį jau buvo sutarusi Europos Komisija. Tačiau greičiausiai tai nutiks tik 2015-aisiais.

Už skaitmeninės programos įgyvendinimą ES atsakinga komisarė Neelie Kroes šiandien pateiks teisės aktų projektus dėl bendros rinkos įtvirtinimo telekomunikacijų sektoriuje.

Manoma, kad jie gali būti lemtingi kai kuriems žaidėjams, tačiau gera žinia vartotojams – tarptinklinio ryšio mokesčiai išnyks iki 2016 metų.

Dar prieš kelerius metus skambinant iš kitos ES šalies minutė kainavo kone dešimt litų, o duomenų perdavimo kaina buvo kosminė. Tačiau dabar minutės pokalbis mobiliuoju telefonu iš kitos ES šalies kainuoja apie litą. Smarkiai atpigo ir trumpųjų žinučių bei perduodamų duomenų kaina.

Tačiau ir tai – per daug. Taip tvirtina komisarė N.Kroes.

Bandymų mažinti kainas būta ir anksčiau.

N.Kroes savo tinklaraštyje šią vasarą rašė, kad tarptinklinio ryšio mokesčių reikėtų atsisakyti iki kitų metų gegužės vyksiančių Europos Parlamento rinkimų.

Anot komisarės, gera naujiena paskatintų jaunimą ateiti į rinkimus, kuriuose aktyvumas būna menkokas.

Per daug kompanijų

Tokį mokestį naikinti rengiamasi ne tik dėl pigesnių skambučių. Kurdama bendrą telekomunikacijų rinką ES siekia, kad įmonės paspartintų investicijas.

Europos Komisijos pareigūnai neoficialiai teigia, kad visoje ES yra pernelyg daug kompanijų, siūlančių mobiliojo ryšio paslaugas, o tai yra kliūtis investuoti.

„JAV yra keturi operatoriai, Europoje – apie 100. Tai per daug norint turėti bendrą rinką ir bendras investicijas”, – britų dienraščiui „The Telegraph” teigė šaltinis Europos Komisijoje.

Briuselyje vis atviriau kalbama, kad Europai reikia mažiau, tačiau stipresnių operatorių. Atsisakius tarptinklinio mokesčio jų pajamos sumažės, o tai gali kai kurias kompanijas priversti jungtis.

Be to, vartotojai galės rinktis operatorių bet kurioje ES šalyje: juk tarptautinių skambučių kaina vis tiek bus beveik vienoda.

Tikisi išpešti ir naudos

Lietuvos telekomunikacijų bendrovių vadovai šia tema daug nediskutuoja.

Jie neneigia, kad atsisakius šio mokesčio jie pajus pokyčius, tačiau tikisi ir naudos.

„Tam tikras poveikis bus. Tačiau išaugs ir vartojimas”, – „Lietuvos rytui” teigė bendrovės „Tele2” finansų direktorius Aidas Tamošiūnas.

Lietuvos operatoriai mano, jog svetur keliaujantys lietuviai drąsiau kalbės telefonu, kai žinos, kad minutės kaina tokia pati kaip kalbant Lietuvoje. Tad esą jie nevaržys savęs dalydamiesi įspūdžiais ar tvarkydami reikalus kelionės metu.

Telekomunikacijų bendrovė „Tele2” pastebėjo, kad kaskart, paskelbus apie mažesnę tarptinklinio ryšio kainą, telefono skambučių iš užsienio pagausėja.

Kaina kasmet ritasi žemyn

Briuselis pamažu mažino tarptinklinio ryšio mokesčius. Įeinantys ir išeinantys skambučiai, trumposios žinutės, kaip numatyta Europos Komisijos patvirtintame plane, turi pigti kasmet.

Nuo šių metų liepos minutė pokalbio skambinant iš ES šalies turi kainuoti ne daugiau kaip 24 euro centus, o kitąmet kainų riba sumažės iki 19 euro centų.

Atsiliepti užsienyje irgi kainuos vis mažiau: šįmet – 7 euro centus, kitąmet – 5. SMS kitąmet kainuos ne daugiau kaip 6 euro centus.

Duomenų perdavimo kaina kasmet turi mažėti dar sparčiau. Pernai ji siekė 70 euro centų už megabaitą, o kitąmet liepą mažės jau iki 20 euro centų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.