Svarbiausios taisyklės perkantiems pirmąjį savo būstą

Nusprendėte įsigyti nuosavą būstą? Bet nežinote, nuo ko pradėti jo paiešką? Taip, tai ne dieną ir ne dvi trunkantis darbas, o tiksliai žinantiems, ko nori, paieškos gali užtrukti metus ir daugiau. Juk jei visur yra gerai, tai ten - jūsų naujuose namuose - turi būti geriausia.

Ieškant sau pirmojo būsto, verta išklausyti kuo daugiau nuomonių: tėvų, kaimynų, žinoma - ir nekilnojamojo turto agentų.<br>V.Balkūno nuotr.
Ieškant sau pirmojo būsto, verta išklausyti kuo daugiau nuomonių: tėvų, kaimynų, žinoma - ir nekilnojamojo turto agentų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2013, 6:44 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:41 AM

Atlikite namų darbus

Pabandykite atsakyti sau į klausimą, kokio būsto jums reikia.

Apžiūrėkite namus esančius netoliese, pakalbinkite kaimynus, sekite naujienas, skelbimus internete. Nebūkite tiesiog pasyvūs stebėtojas, juk renkatės namus sau, todėl svarbu išsirinkti taip, kad vėliau netektų gailėtis ar kažko kaltinti.

Kiek žmonių gyvens bute, koks yra mažiausias/didžiausias pageidaujamas plotas, vieta miesto dalyje. Ar jums rūpi namo statybos metai? Visa tai lems ir būsto kainą.

Svarstydami, kokį biudžetą skirsite naujo buto įsigijimui, būtinai pasikonsultuokite su įvairiais bankais, išanalizuokite savo finansinių galimybių ribas.

Kai jau galite pradėti žvalgytuves, terekia nuspręsti, ar: buto ieškosite savarankiškai ar kreipsitės į tarpininkus. Abu jie gali baigtis sėkmingai.

Jei nuspręsite, kad apsieisite be nekilnojamojo turto agentų pagalbos, pradėkite studijuoti internetinių skelbimų svetaines.

Kokio dydžio būstas?

Skaičiuojama, kad sutuoktinių porai reikia apie 50-60 kv.m gyvenamojo ploto būsto, kuriame būtų atskiras miegamasis ir virtuvė su svetaine (kartu arba atskirai).

Turinčios atžalų šeimos būstas turėtų būti šiek tiek erdvesnis.

Trijų asmenų šeimai rekomenduoja įsigyti trijų kambarių butą, kurio plotas siektų apie 70 kv. m. Skaičiuojama, kad vienam žmogui užtenka 38-39 kv. m. ploto, dviem – 39-48 kv. m.

Kur jis turi būti?

Kokią miesto dalį renkatės, tiksliau – kokios jūsų finansinės galimybės ją rinktis? Toliau nuo centro šurmulio nutolusius ekonominės klasės miegamuosius rajonus, prestižiniais vadinamuosius rajonus ar miesto centrą bei senamiestį?

Miegamuosiuose sostinės rajonuose už būsto kvadratinį metrą teks mokėti 3500-4500 litų, prestižiniuose – 4500-6000, o centre – daugiau nei 6000.

Pirkėjui svarbu ne tik tai, koks yra buto kainos ir kokybės santykis, bet ir tai, kokie privalumai siūlomi kartu – žalia zona šalia namo, galimybę statyti automobilį, netoliese esantys darželis, mokykla, viešojo transporto stotelė ar prekybos centras. Pridėtinę vertę didina ir ramybė.

Ne mažiau svarbu, kad artimiausia viešojo transporto stotelė nuo namų būtų nutolusi ne daugiau nei 500 metrų. Šalia turėtų būti ir maisto prekių parduotuvė. Puiku, jei netoli yra ir vaikų darželis, mokykla.

Atgaiva akims ir vieta mašinai

Būsto vertę kelia bet koks žalias plotas prie namų. Butai su vaizdu į gatvę bus pigesni nei tie, pro kurių langus matosi parkas, pieva ar miškas.

Balkonas – irgi svarbu. Dar geriau, jei pro jį atsiveria ramus vaizdas. Kuo balkonas didesnis, tuo ir būsto kaina didesnė.

Apsižvalgykite, ar turėsite kur pasistatyti automobilį – tai opi senų namų problema. Paprasčiau yra su naujos statybos namais. Kai kurie statytojai siūlo vietas požeminėse aikštelėse, už 15 - 30 tūkst. litų.

Naudinga informacija

Kai jau atrasite sau tinkamą variantą, pasidomėkite, kodėl dabartinis namo ar buto savininkas jį parduoda ir kodėl būtent dabar?

Galbūt jis nori parduoti šį namą iki Kalėdų, nes pavasarį namą užpuola skruzdės ar termitai, o galbūt jis tiesiog gavo naują darbą kitame mieste.

Pardavimo priežastis žinoti labai svarbu, nes jos iš esmės gali pakeisti jūsų sprendimą.

Nepraeikite pro atvertas duris

Lietuvoje gana populiaru rengti naujų kvartalų ar tik namų atvirų durų dienas. Tokių renginių metu žmonėms ieškantiems naujų namų suteikiama puiki galimybė vienu metu apžiūrėti daug būstų.

Be to tokių renginių metų būsimus pirkėjus visada lydi nekilnojamo turto agentai, kurie atsako į visus iškilusius klausimus.

Dažno projekto vystytojas galimus butų pirkėjus ir juos jau įsigijusius ragina su kaimynais susipažinti tam skirtuose forumuose.

Derėtis ar pasiduoti?

Derėjimasis yra neatskiriama pirkimo proceso dalis. Nepamirškite to.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.