Nugyventas vaikų darželis virto jurbarkiečių traukos centru

Idėja apleistą vaikų darželio – mokyklos pastatą Jurbarke paversti modernia šiuolaikiška biblioteka architektams Agnei ir Arnoldui Gabrėnams iškart labai patiko. Tačiau kol žodis virto kūnu praėjo net šešeri metai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2013, 3:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:36 PM

Seną sovietinį pastatą buvo galima tiesiog apšiltinti, nutinkuoti, nudažyti ir pakeisti langus. Kaip dažnai ir daroma, bet daug keliaujantys architektai įkalbėjo miesto šeimininkus statinį rekonstruoti iš pagrindų. Todėl šiandien rezultatu džiaugiasi visi, o ypač – Jurbarko gyventojai.

„Baltos lankos – juodos avys, kas išmano, tas jas gano“ - ši mįslė pirmiausia šovė į galvą architektams, kai jie prisėdo prie projektų lentos. Todėl apdailai buvo pasirinktos juoda ir balta spalvos reprezentuojančios biblioteką, kaip rašto ir išminties šventovę. Biblioteka yra miesto kultūros židinys, tad Gabrėnai siekė sukurti ypatingą šio pastato įvaizdį Jurbarke. Pagrindinį statinio tūrį paryškina ir stiklo sistema sukurianti statinio išorės ir vidaus vizualinį ryšį, reprezentuojantį bibliotekos atvirumą. Naujasis korpusas yra kompozicinė ašis ir jungtis su senaisiais pastatais.

Bendroje naujojo ir senųjų korpusų estetinėje dermėje siekta harmonijos derinant detalių, angų aukščius, medžiagas. Senuosiuose pastatuose fasado stiklo sistemos intarpais ir mažesniųjų angų detalėmis paryškintos pirminės korpusų kompozicinės savybės, rastos sąsajos su pagrindiniu naujuoju tūriu.

Architektai siekė eksterjero ir interjero estetikos persipynimo, vientisumo, naudodami tas pačias medžiagas ir spalvas. Atskirai buvo suprojektuota ir parinkta dalis bibliotekos baldų, kitos vidaus detalės.

Ar savo pirminę įdėją išpildė 100 procentų? „ Gal 80“, - prisipažino Agnė ir Arnoldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai