Turtingų vaiduoklių kvartalas Kijeve

Spalvingą XIX a. stiliumi pastatytą Vosdvyženkos rajoną Ukrainos sostinės centre architektai dar neseniai vadino Kijevo pasididžiavimu. Tačiau butai daug ginčų keliančiuose namuose tebestovi tušti.

Prabangus Vozdvyženkos rajonas perstatytas specialiai Ukrainos turčiams, tačiau, be retsykiais užklystančių turistų ar vestuvininkų, čia niekas negyvena.
Prabangus Vozdvyženkos rajonas perstatytas specialiai Ukrainos turčiams, tačiau, be retsykiais užklystančių turistų ar vestuvininkų, čia niekas negyvena.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:11 PM

Ukrainoje šis kvartalas – dešimtys margaspalvių namų istorinio Kijevo širdyje – vadinamas milijonierių vaiduoklių miestu, remdamasis "The Daily Telegraph"  rašo "Lietuvos rytas". 

Dieną Vosdvyženka bruzda. Čia būriuojasi ir turistai, ir vietos gyventojai, čia fotografuojamasi vestuvėms ir filmuojami vaizdo klipai.

Tačiau naktį 17 hektarų ploto kvartalas staiga nutyla. Pastatai skendi tamsoje, o svarbiausia rajono gatvė ištuštėja. Nors Vosdvyženka stūkso prestižinėje Kijevo vietoje, čia niekas negyvena.

Paklausa smuko drastiškai

Šio kvartalo, esą leidžiančio pasijusti kaip XIX amžiuje, idėja kilo dar prieš dešimtmetį – Vosdvyženka buvo suplanuota Kijevo turtuoliams ir politinio bei kultūros elito atstovams.

Tačiau 2008–2009 metais Kijevui ir visai Ukrainai smogė ekonominė krizė ir 347 mln. litų kainavęs projektas sustojo. Kvartalas tapo ir galvos skausmu jo statytojams, ir paminklu ambicingiems projektams ekonomiškai trapiose šalyse.

„Buvome parblokšti 2008-aisiais, – teigia Vosdvyženką pastačiusios bendrovės „Kievgorstroi-1” direktoriaus pavaduotojas Tarasas Ziabkinas. – Neslėpsiu, būtent tuo metu paklausa smuko drastiškai.”

T.Ziabkinas prisimena, kad 2008 metų vasarą 120 kvadratinių metrų ploto butas kainavo daugiau nei 2,8 mln. litų. Bet dabar toks pat butas vertas tik 931 tūkst. litų.

Tiesa, T.Ziabkinas tikina, kad Vosdvyženka nėra vaiduoklių miestelis. Esą žmonės gyvena 50 iš 250 butų, o dar 50-yje pluša statybininkai, kad įrengtų juos gyventi.

„Turėtume suprasti, kad daug mūsų butų pirkėjų gyvena užsienyje ir nuosavybę pirko investuodami”, – paaiškina vienas „Kievgorstroi-1” vadovų.

Ilgisi senosios Vosdvyženkos

Jis tikisi, kad likusius butus bendrovei pavyks parduoti iki 2014 metų pabaigos.

Tačiau garsus Kijevo architektas Georgijus Duchovyčnas mano, kad Vosdvyženka taip ir liks neapgyvendinta.

Be to, esą projekto vadovai subjaurojo vieną gražiausių miesto vietų.

„Yra statybos taisyklės, yra bendras logikos pojūtis, bet yra ir godumas, kuris visa tai sunaikina”, – tvirtina architektas.

Sėdėdamas savo darbo kabinete G.Duchovyčnas žvelgia į senosios Vosdvyženkos nuotraukas. Kvartale nuo seno gyveno puodžiai ir kailiadirbiai, o jų pavardėmis pavadintos gatvės.

Pati Vosdvyženka buvo taip pavadinta pagerbiant čia esančią Šv.Kryžiaus Išaukštinimo (Chrestovozdvyženska) cerkvę, kurioje buvo pakrikštytas garsus rašytojas Michailas Bulgakovas.

Praeiviai – tik atsitiktiniai

Naujų namų kvartalas pradėjo dygti 2003-iaisiais ir šiuo metu jau yra užbaigtas.

G.Duchovyčnui labiausiai užkliūva tai, kad statybos bendrovė nusprendė savavališkai padidinti pastatų aukštį.

Esą dėl noro užsidirbti visiškai nepasirūpinta saugumu – pavyzdžiui, namų pamatų stabilumu.

Kijevo žiniasklaidoje jau nuo 2010 metų pranešama apie plyšius sienose, rūsyje besikaupiantį vandenį ar problemas dėl šildymo. Būtent tuomet čia įsikūrė pirmieji gyventojai.

T.Ziabkinas tikina, kad visos problemos jau išspręstos – esą Vosdvyženkoje namus turi daug įtakingų politikų, sportininkų ir pramogų pasaulio garsenybių.

Tačiau kol kas kvartale galima pastebėti tik darbininkus ir atsitiktinius praeivius.

Studentas Oleksis Vasylevskis prisipažįsta mėgstantis paklaidžioti „gražioje apleistoje erdvėje”. „Man regis, žmonės, turintys pinigų, tikriausiai ieškos geresnių vietų gyventi”, – teigė O.Vasylevskis. („The Daily Telegraph”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.