Lietuviško tamsaus elio paragavo ir Belgijos karalius

Įsibėgėjus Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai laikotarpiui į tarptautinius renginius įsitraukia gilias Lietuvos tradicijas reprezentuojančios įmonės, maisto paveldo gamintojai. Viena iš pirmininkavimo ES Tarybai partnerių – alaus darykla „Gubernija“ turėjo galimybę pavaišinti Belgijos karalių Filipą Belgą alumi „Tamsusis elis“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-03 17:45, atnaujinta 2018-02-21 12:44

Briuselio savivaldybė jau 11 metų iš eilės miesto pagrindinėje aikštėje organizuoja folklorinę Briuselio miesto šventę „Folklorissimo“. Šiemet Lietuvos savivaldybių asociacijos iniciatyva kviestinė šalis buvo Lietuva, savo pirmininkavimo laikotarpiu miestui ir jo svečiams pristačiusi šalies kulinarinį paveldą, muziką, šokius ir tradicijas.

Pagrindinėje miesto aikštėje buvo įrengta 14 palapinių, o trys jų buvo skirtos Lietuvai. Jose lietuvaičiai pristatė turistinę informaciją, gastronomiją bei unikalias Lietuvos tradicijas: vaistažolių arbatas ir gydomąją žolelių kosmetiką, gintaro apdirbimą. Gintaro meistrai įrengė stendą, simbolizuojantį gintaro kelią, o miesto svečius linksmino Lietuvos edukologijos universiteto šokių ir dainų ansamblis „Poringė“.

Irma Griškevičienė, alaus daryklos „Gubernija“ atstovė, į Belgiją vyko su savotiška baime. Juk ne juokas alaus gamybos tradicijomis garsėjančiame krašte pristatinėti alų. „Važiavau ir galvojau, kad labai rizikuojame. Mes remiame pirmininkavimo renginius, per juos svečiai vaišinasi mūsų tradicine duonos gira. Po to nemažai Lietuvos ambasadų prašo, kad ir jų ambasadas kitose šalyse paremtume.

Tačiau šį sykį važiavome į alaus kraštą ir alaus barais garsėjantį miestą. Belgija visiems asocijuojasi su geru alumi ir šokoladu, o čia lietuviai ėmė ir sumąstė atvežti savo alų ir šokoladą. Tačiau mus Briuselio gyventojai ir svečiai priėmė labai šiltai, įvertino ir pripažino“ – su šypsena pasakojo pašnekovė, sužavėta tiek pačia švente, tiek miesto grožiu.

Šventėje produkciją pristatė medaus, duonos gamintojai, žolininkė Adelė Karaliūnaitė, saldainių fabrikas „Rūta“ ir alaus darykla „Gubernija“. Šiauliečiai džiaugėsi, kad „Tamsusis Elis“ ir „Kunigaikščių“ alus buvo pats populiariausias, svečiai jį visą išragavo. „Būtų ir daugiau ragavę, jei būtume daugiau atsivežę. Turistai iš įvairių pasaulio šalių sakė ieškosiantys šiaulietiško alaus savo šalyse“, - šypsosi pašnekovė.

Tradiciškai šventė pritraukia apie 10 tūkst. žmonių, o šiemet jų buvo dar daugiau, nes ta diena, Briuselyje buvo paskelbta diena be automobilio. Visame mieste žmonės naudojosi visuomeniniu transportu nemokamai arba važinėjo dviračiais.

„Karališkoji Belgijos šeima į šventę atvyko dviračiais. Čia šeima bendraudami su šventės dalyviais paragavo ir šiaulietiško alaus. Jie iš lietuvių gavo dovanų, o šimtai žurnalistų fiksavo šias akimirkas“, - prisiminimais dalinasi I.Griškevičienė.

Lietuvos kultūros programos renginiais liko sužavėti visi – nuo ES prezidento Hermano van Rompuy iki Belgijos karaliaus Filipo. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai yra puiki galimybė pristatyti Europai tai, ką mūsų šalies kultūra turi geriausio ir vertingiausio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų