D.Medvedevas Lietuvai palinkėjo sėkmės, bet pieno paragauti nespėjo (atnaujinta)

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Iš Lietuvos savo gaminius stende sukrovė tik “Pieno žvaigždžių”, “Vilkyškių pieninės”, Žemaitijos pieno” įmonės. Tarp mėsos gamintojų stende – vienintelės “Biovelos” gaminiai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Iš Lietuvos savo gaminius stende sukrovė tik “Pieno žvaigždžių”, “Vilkyškių pieninės”, Žemaitijos pieno” įmonės. Tarp mėsos gamintojų stende – vienintelės “Biovelos” gaminiai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-10-09 13:49, atnaujinta 2018-02-21 08:13

Prieš vidurdienį - aklinai užtverta teritorija aplink parodos „Auksinis ruduo“ paviljoną ir minia policininkų. Tai – ženklai, kad parodoje lankosi Rusijos premjeras A.Medvedevas. Jo limuzinas, apsuptas apsaugos automobilių, lyg tyčia buvo pastatytas po langais, už kurių yra įsikūrę Lietuvos atstovai. Ties Lietuvos stendu stabtelėjęs akimirkai, Rusijos premjeras spustelėjo ranką žemės ūkio ministrui Vigilijui Juknai. Ir, palinkėjęs sėkmės, su gausia palyda nužingsniavo toliau.

Pasak Žemės ūkio ministerijos atstovės spaudai Ramunės Visockytės, trumpo susitikimo metu neužteko laiko aptarti susidariusią situaciją dėl pieno produktų importo ribojimo.

„Mūsų delegacija neturėjo laiko net pradėti kažką kalbėti, ir kitos delegacijos taip pat. Jis (D. Medvedevas – Red.) prie visų ėjo ir sakė: „Linkiu sėkmės“, – ELTAI sakė R.Visockytė.

D.Medvedevas nerado laiko ir paragauti parodoje pristatomų produktų, taip pat – ir lietuviškos pieno produkcijos.

Delegacijos sudėtyje kaip Seimo tarpparlamentinių ryšių su Rusija grupės vadovas yra ir "darbietis" Viktoras Uspaskichas. 

Po to, kai D. Medvedevas pasisveikino su delegacijos dalyviais, V.Uspaskichas pakvietė Rusijos premjerą užeiti apžiūrėti stendą. 

"Bet jis atsakė: "kitą kartą", palinkėjo sėkmės ir tiek", - sakė V.Uspaskichas, kuriam tai buvo pirmas susitikimas su D.Medvedevu. Parlamentaras prisiminė prieš tai kartą, per kadenciją baigusio Prezidento Valdo Adamkaus vizitą į Maskvą, turėjęs galimybę susitikti Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. 

Rusijai taikant ribojimus lietuviško pieno produkcijai, V.Uspaskichas ELTAI sakė Maskvoje pajutęs dvejopų reakcijų.

"Kai kurie net iš valstybinių institucijų aplinkos prieina, išreiškia palaikymą, kai kurie praeina tylomis, nieko nekomentuoja", - dėstė  V.Uspaskichas.

Rusijoje – pauzė

Šiemet parodos dalyvių skaičius – kuklus: iš Lietuvos savo gaminius stende sukrovė tik „Pieno žvaigždžių“, „Vilkyškių pieninės“, Žemaitijos pieno“ įmonės. Tarp mėsos gamintojų stende – vienintelės „Biovelos“ gaminiai.

Rusija kol kas neperka iš lietuvių jokių mėsos gaminių, tik atvėsintą jautieną. Tad šioje parodoje, kuri dar vadinama „politine“, mėsos gamintojams lyg ir nėra ką veikti.

„Atvažiavau tik tam, kad moraliai paremčiau savo kolegas iš Lietuvos“, – sako Marijampolės pieno konservų fabriko direktoriaus pareigas laikinai einantis Aristidas Kulvinskas.

Trečiadienį ši įmonė taip ir neišsiuntė dviejų vilkikų, pakrautų grietinėlės, iš viso – apie penkiasdešimt tonų.

„Susisiekėme su mūsų didmenininkais Rusijoje dar vakar, ir šįryt sustabdėme pardavimą“, – sakė A.Kulvinskas. Įmonė pasielgė taip, kaip kiekviena šeimininkė kaime: iš grietinėlės sumušė sviestą ir jį sukrovė į sandėlius.

Ši įmonė grietinėlę į Rusiją tiekė kaip žaliavą tolimesniam perdirbimui. Tačiau svarbiausiu savo gaminiu – pieno miltais, Rusijoje neprekiavo. Pasak A.Kulvinsko, didžiausias šios įmonės gaminių eksporto srautas driekiasi į Šiaurės Afriką bei Aziją.

„Tad dabar luktelsim. Jei Rusija atsileis, atnaujinsim prekybą“, – vilties nelaidoja gamintojai.

Tuo tarpu „Žemaitijos pieno“ atstovai kalba apie tai, kad prekes, kurias šiandien teko susigrąžinti nuo pasienio, tam tikrą laiką palaikys sandėliuose. Kietasis sūris „Džiugas“ ir sūrio lazdelės – gaminiai, kuriais buvo prekiaujama Rusijoje, nėra greitai gendantys produktai.

„Rasim būdų, kur juos parduoti. Jei ką, pakeisime kainas, ir atpigusimiems gaminiams pirkėjų bet kur atsiras“, – nenoriai planais dalinosi vienas iš įmonės savininkų.

Kol kas ties Lietuvos stendu, kuriame sukrauti ir „Panevėžio žvaigždžių“ gaminiai – ta pati D.Medvedevo mėgstama grūdėta varškė ir kiti greitai gendantys produktai, įmonės atstovai nemindžikuoja.

Apie „Vilkyškių pieninės“ sūrius taip pat parodos lankytojams pasakoja jų platintojo Rusijoje atstovės. Planai - migloti Lietuvos atstovai, tarpininkaujant mūsų šalies ambasadai Rusijoje, šiuo metu įvairioms Rusijos institucijoms jau yra išsiuntę šešias notas, – prašymus suteikti oficialios informacijos apie pieno produktų kokybę.

Kol kas jiems tenka tenkintis tyla. Vakar pasiekę Maskvą Lietuvos pareigūnai sužinojo, kad planai keičiasi: susitikimo su Rusijos fitosanitarijos ir veterinarijos priežiūros tarnybos vadovu N.Dankvertu nebus.

Yra vilties, kad ketvirtadienį Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos direktoriui Jonui Miliui pavyks akis į akį pasikalbėti su „Rospotrebnadzor“ vadovu Genadijumi Oniščenka. Bet kol kas tai – tik viltis.

Jau pasigedo varškės

Ties Lietuvos stendu trumpam sustojantys parodos lankytojai dažniausiai paragauja „Džiugo“ sūrio ir „Saimetos“ duonos. Tačiau „Svalia“ prekės ženklu paženklinti „Pieno žvaigždžių“ produktai stende esančiame šaldytuve guli nepajudinti.

„Mes paprastai apsiperkame prekybos centruose, esančiuose Maskvos priemiestyje . Jau kuris laikas parduotuvėse nebematau lietuviškos varškės“, - užkalbintas pečiais gūžčiojo solidaus amžiaus Sergejus.

Į pavakarę parodų rūmai prisigrūdo maskviečių, kurie į juos sugužėjo tam, kad šio to paragautų, ir tokiu būdu, sukdami ratą po rato, pavalgytų. Tad produktai, kurių jie negali paimti į burną, paprastai net netraukia žvilgsnio.

Tačiau tarp minios praalkusių maskviečių yra ir tokių, kurie puikiai žino, kas yra Lietuvos stendo šeimininkai.

„Blogas tas rytas, jei pusryčiams nesuvalgau lietuviškos varškės. Geras tas rytas, kuris prasideda, suvalgius „Svalios“ varškės, - nusijuokė maskvietis Večeslavas Marasanovas.

Jo teigimu, rusams - paprastiems pirkėjams, lietuviški maisto produktai ypač patinka.

„Todėl mes ir esame optimistai. Nes širdimi jaučiu, kad mes, maskviečiai, neliksime be lietuviškų gaminių. Netikiu tuo, kad tai, kas vyksta šiuo metu politikoje, iš mūsų, paprastų vartotojų, atims galimybę valgyti tai, kas mums skanu, ir tikiu – kokybiška“, - sakė V.Marasanovas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.