Emigrantams prieš šventes – kliūčių ruožas

Dalis Didžiojoje Britanijoje gyvenančių lietuvių priversti atsisakyti planų sugrįžti Kalėdų arba ieško brangesnių bilietų.

„Ryanair” žiemos sezonui nusprendė sumažinti skrydžių į Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Ryanair” žiemos sezonui nusprendė sumažinti skrydžių į Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis, Aida Murauskaitė

Oct 9, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:31 AM

Airijos oro kompanija „Ryanair” atsisako dalies reisų, prie kurių jau buvo įpratę svetur gyvenantys lietuviai, rašo „Lietuvos rytas“.

O tiems, kurie buvo pasirūpinę bilietais iš anksto, oro bendrovė tiesiog pasiūlė grąžinti pinigus.

Rudenį – liūdna žinia

Bendrovė nusprendė nutraukti skrydžius į Lietuvą iš Škotijos.

Šioje šalyje gyvena nemaža lietuvių bendruomenė. Bet jie tik praėjusį mėnesį sužinojo, kad nuo lapkričio jau nebelieka skrydžių iš Edinburgo į Kauną.

„Jie jau ir anksčiau kartais nutraukdavo skrydžius iš Edinburgo. Bet tiktai ne per Kalėdas, nes tai pelningiausias laikas, brangiausi bilietai, o lėktuvai visada būdavo pilni.

Keista, kad „Ryanair” atšaukė skrydžius taip nieko ir nepaaiškinusi”, – stebėjosi Edinburge gyvenantis ir iki šiol Kalėdoms visada sugrįždavęs Žilvinas Laurinaitis.

Tik nedaugelis Škotijoje gyvenančių lietuvių ryžtasi kelionei namo automobiliu. Todėl, pasak Ž.Laurinaičio, tautiečiai žvalgosi bilietų į Lenkijos miestus, į kuriuos „Ryanair” tebeskraido.

„Gali būti, kad šiais metais per Kalėdas liksime čia”, – neatmetė galimybės Ž.Laurinaitis.

Atsisako pelningų skrydžių

Galimybių grįžti į Lietuvą per šventes gerokai sumažėjo ir Anglijos lietuviams, ypač gyvenantiems šiaurinėje ir centrinėje dalyse.

Iš čia į Lietuvą „Ryanair” irgi nebeskraidys. Skrydžių kompanija ypač nuliūdino tuos, kurie buvo iš anksto įsigiję bilietus Kalėdoms.

„Bilietus skrydžiui iš Lidso pirkau dar vasaros pabaigoje, nes žinojau, kad prieš Kalėdas tikras vargas jų gauti.

Tačiau praėjusią savaitę gavau laišką, kad skrydžiai nuo lapkričio atšaukiami, o pinigai man bus sugrąžinti”, – pasakojo netoli Lidso gyvenanti Asta.

Jai nebuvo gaila sumokėti už tris bilietus 2 tūkstančius litų.

„Tai manęs nenustebino – Kalėdų laikotarpiu bilietai visada brangiausi. Kartais tenka mokėti tūkstantį litų už vieną bilietą net ir perkant iš anksto”, – pasakojo moteris.

Jai irgi keistoka, kad Airijos pigių skrydžių kompanija nutraukė skrydžius pačiu pelningiausiu laikotarpiu, kai bilietai brangiausi.

„Ir anksčiau kartais pasitaikydavo, kad nebūdavo skrydžių iš Vidurio Anglijos. Tik ne per Kalėdas”, – stebėjosi Asta.

Londono lietuviai neramūs

„Ryanair” nebeskraidina keleivių į Lietuvą ir iš Mančesterio.

Sunerimę ir Londono lietuviai. Airių oro bendrovė jau atsisakė skrydžių į Lietuvą iš Londono Gatviko oro uosto. Be to, švenčių laikotarpiui nebeliko bilietų į skrydžius palankiausiu metu.

Tiesa, iš čia prieš Kalėdas žada skraidyti „Air Lituanica”.

Tačiau keli papildomi skrydžiai vargu ar padės patenkinti paklausą.

„Sugrįžti namo Kalėdoms visada buvo sunku.

Bilietai brangūs, jie greit ištirpdavo. Tačiau visada atsirasdavo alternatyvų.

Dar niekad nebuvo taip sunku kaip šįmet. „Gal „Ryanair” susipyko su Lietuvos valdžia, kad padarė tokią staigmeną?” – svarstė kalbinti Didžiosios Britanijos lietuviai.

Gali būti, kad Airijos skrydžių kompanija paprasčiausiai pritrūko lėktuvų šventiniam laikotarpiui, tad nutraukia skrydžius ten, kur sąlyginai mažiausi keleivių srautai.

Sutrumpino sąrašą

„Kompanija „Ryanair” žiemą keleivius skraidins 80 lėktuvų ir, atsižvelgdama į šaltojo sezono paklausą, mažina žiemos pajėgumus”, – į klausimą apie lietuvių nuogąstavimus atsakė „Ryanair” atstovė Elina Hakkarainen.

„Ryanair” žiemos sezonu, kuris tradiciškai prasideda paskutinį spalio sekmadienį, tačiau aviatoriai pastaraisiais metais retai kada paiso šios datos, iš Lietuvos skraidys mažiau krypčių nei anksčiau.

Su airiais bus galima iš Vilniaus tiesiogiai pasiekti Barseloną, Brėmeną, Briuselio Šarlerua oro uostą, Korką (rečiau nei anksčiau – tik kartą per savaitę), Dubliną, Diuseldorfą (Vyzą), Liverpulį, Londono Stanstedo oro uostą, Milano Bergamo, Oslo Rygės, Paryžiaus Bovė, Romos Čiampino oro uostus.

Iš Kauno airiai žiemą skraidins 8 kryptimis: į Bristolį, Kaljarį, Dubliną, Frankfurtą, Londono Lutono, Londono Stanstedo, Oslo Rygės oro uostus ir Pafosą.

Šiemet pavasarį „Ryanair” įspėjo, kad nesulaukusi Susisiekimo ministerijos paramos ketina mažinti skrydžių iš Kauno skaičių. Tačiau pažadėjo daugiau krypčių iš Vilniaus, kuriame turi konkurentą – vengrų „Wizz Air”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.