Vilniečiams vanduo pabrangs 1,5 lito (papildyta)

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) antradienį pritarė bendrovės „Vilniaus vandenys“ prašymui didinti šalto vandens kainas sostinės gyventojams.

Vilniečiai gers švaresnį, bet brangesnį vandenį.<br>P.Mantauto nuotr.
Vilniečiai gers švaresnį, bet brangesnį vandenį.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-10-15 14:53, atnaujinta 2018-02-21 03:53

Už kubinį metrą vandens vilniečiai, turintys bute skaitiklį, mokės 5,88 Lt (su PVM). Gyventojai, kurie už vandenį atsiskaito pagal daugiabučio namo įvado skaitiklį, už vandens kubą mokės mažiau – 5,27 Lt. Individualių namų savininkai mokės 5,33 Lt už kubą (su PVM). Dabar vilniečiai moka 4,37 Lt už kubą. Naujoms kainoms dar turės pritarti Vilniaus miesto taryba, tada paaiškės tiksli data, nuo kurios brangs vanduo.

Dar šių metų birželį miesto valdžia pritarė bendrovės „Vilniaus vandenys“ 243 mln. Lt investicijoms į naują dumblo valymo sistemą. VKEKK investicijų planą patvirtino, tad šaltas vanduo vilniečiams pabrangs maždaug trečdaliu.

Pabrangimas siejamas su investicijomis, kurių vandens tiekėjams buvo būtinos, statant naujus dumblo valymo ir utilizavimo įrenginius, darant kitus vandens tiekimo sistemos atnaujinimus.

Anksčiau sudarius „Vilniaus vandenų“ plėtros planus iki 2015 metų buvo išbrauktos investicijos į dumblo utilizavimą.

Dabar investicijos būtinos – 53 mln. Lt skiriama iš ES fondų, 4 mln. Lt – iš valstybės biudžeto, 380 tūkst. Lt – iš savivaldybės, 90 mln. Lt – pačios bendrovės lėšos. Skolintis numatoma per 90 mln. litų.

Įdiegus naują dumblo utilizavimo sistemą nuo dvoko nebekenčia Karoliniškių ir Lazdynų gyventojai. Ateityje geležingo vandens, kaip iki šiol, nebegers Bukčių gyventojai – sostinėje apskritai nebeliks geležingo vandens zonų. Tačiau investicijos pareikalautų gyventojų aukos. Šaltą vandenį tektų branginti.

„Pradėjus veikti naujiesiems dumblo apdorojimo įrenginiams, nebeliko nemalonaus kvapo aplinkinių mikrorajonų gyventojams, tačiau bendrovė pradėjo dirbti nuostolingai. Šių įrenginių eksploatacija ypač brangi. Nuo 2000 m. dėl didžiulės plėtros bendrovės ūkis išsiplėtė daugiau kaip tris kartus, tai įsivaizduokite, kiek atitinkamai padidėjo eksploatacijos sąnaudos. Suprantu, kad vilniečiams nemalonu, bet vandens kaina, į kurią įeina jo tiekimas ir nuotekų valymas, turėjo pakilti“, – sakė bendrovės „Vilniaus vandenys“ Plėtros ir pardavimų direktoriaus pavaduotojas Linas Didrikas.

Vilniaus meras Artūras Zuokas pastebėjo, kad net padidinus mokesčius už vandenį, Vilniuje jie lieka mažiausi iš didžiųjų Lietuvos miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.