Ant prekystalio - pasenę maisto produktai

Savaitgaliais ir švenčių dienomis tikimybė, kad įsigysite pasenusį maisto produktą, kur kas didesnė nei darbo dieną. Po savaitgalio inspektoriai sulaukia daugiau vartotojų skundų, o poilsio dienomis parduotuves, ypač tas, kurios įsikūrusios kaime, tikrinantys specialistai pažeidimų nustato trečdaliu dažniau nei kitomis savaitės dienomis. Sugedusiais produktais prekiaujama dažniau nei ankstesniais metais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:15 PM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai apibendrino savaitgaliais ir šventinėmis dienomis parduotuvėse atliktų patikrinimų rezultatus. Atsitiktinai parinktų 11 šalies rajonų valstybinės kontrolės duomenų analizė parodė, kad savaitgaliais nustatomų pažeidimų skaičius, lyginant su darbo dienomis atliktų patikrinimų duomenimis, išauga trečdaliu.

Ši tendencija ryškesnė nedidelėse rajonų ir kaimo vietovių parduotuvėse. Lyginant su ankstesnių metų duomenimis, šiais metais padaugėjo prekybos pasenusiais produktais atvejų, tačiau mažiau nustatyta maisto produktų laikymo sąlygų, personalo higienos, maisto produktų ženklinimo pažeidimų.

Savaitgaliais ir pirmadieniais registruojamų vartotojų skundų padaugėja beveik 2 kartus, lyginant su kitomis savaitės dienomis. Kaip sako VMVT specialistai, tam tikrą skundų skaičiaus augimą galima paaiškinti gyventojų apsipirkimo įpročiais, tačiau pagrįstų skundų procentas (apie 39 proc.) leidžia daryti išvadą, kad kai kuriose prekybos įmonėse ne darbo dienomis gali būti sąmoningai dažniau pažeidžiamos teisės aktų nuostatos.

Šiais metais analizuoti kontrolės duomenys surinkti iš 47 kaimo parduotuvių Vilniaus, Skuodo, Jonavos, Klaipėdos, Šakių, Joniškio, Visagino, Vilkaviškio, Švenčionių, Kaišiadorių ir Molėtų rajonuose. Iš visų patikrintų 14-oje parduotuvių (29 proc.) pažeidimų nebuvo nustatyta. Likusiose prekybos įmonėse buvo nustatyti prekybos maisto produktais, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, atvejai, taip pat bendri higienos, ženklinimo, kiti pažeidimai.

,,Netikėti patikrinimai poilsio dienomis vykdomi jau ne pirmus metus. Vartotojų skundai kad savaitgaliais kaimuose prekiaujama nukainotomis prekėmis, kurių tinkamumo terminai pasibaigę, daugeliu atvejų pasitvirtino.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir toliau vykdys tokius patikrinimus, nes tai viena efektyviausių priemonių drausminant nesąžiningas ir didesnę riziką keliančias prekybos įmonės“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

Dėl nustatytų pažeidimų uždrausta parduoti daugiau kaip 300 kilogramų įvairių maisto produktų, vienos parduotuvės veikla uždrausta, kitos – laikinai sustabdyta, prekybos įmonių atsakingiems asmenims skirtos baudos.

Vilniaus rajone (Tarandės g. 9) esančiai prekybos įmonei uždrausta vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nes patikrinimo metu vyko prekyba, nors VVMVT 2013 metų rugsėjo 19 d. sprendimu šios parduotuvės veikla buvo laikinai sustabdyta.

Kitos Vilniaus rajone esančios maisto produktų parduotuvės (Vilniaus g. 17, Sudervės sen.) veikla buvo laikinai sustabdyta dėl nustatytų šiurkščių pažeidimų. Patikrinimo metu patalpos ir įrenginiai (šaldytuvai, lentynos, prekystaliai) buvo nešvarūs, sandėlyje ir pagalbinėse patalpose mėtėsi pašaliniai daiktai. Parduotuvėje neveikė savikontrolės sistema, buvo netinkamai tvarkomi šalutiniai gyvūniniai produktai. Prekybos salėje rasta produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs.

Sekionių kaime (Kruonio sen., Kaišiadorių r.) veikiančioje automobilinėje parduotuvėje nustatyta, kad dalis greitai gendančių maisto produktų buvo realizuojami pažeidžiant gamintojo nurodytas laikymo sąlygas. Šiuos produktus nedelsiant uždrausta realizuoti, pardavėjai skirta administracinė nuobauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.