Naujas prekybos centras gyventojus džiugina, vairuotojus piktina

Petrašiūnų gyventojai džiaugiasi jų kaimynystėje iškilusiu nauju prekybos centru, tačiau nepatyrę vairuotojai plūstasi mėgindami išsukti iš jo aikštelės į T.Masiulio gatvę – kartais tai tampa iššūkiu, rašo „Lietuvos rytas“.

Išvažiuoti į T.Masiulio gatvę vairuotojams kartais prireikia kantrybės ir įgūdžių.
Išvažiuoti į T.Masiulio gatvę vairuotojams kartais prireikia kantrybės ir įgūdžių.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 3, 2013, 5:02 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:39 PM

Atidarant prekybos centrą „Maxima LT“ atstovai pranešė, kad prie išvažiavimo iš aikštelės įrengtas šviesoforas, tačiau pasigirta per anksti – šviesoforo dar nematyti, o šaligatviai nesutvarkyti.

„Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė pranešė, kad šįkart ilgiau negu įprastai užtruko reikalingų dokumentų ir leidimų derinimas.

„Iki lapkričio 15-osios bus įrengti ir šviesoforas, ir sutvarkyti šaligatviai“, – žadėjo R.Saulytė.

Visada leidžia savo pinigus

Įrengti tik šviesoforą prie iškilusio prekybos centro dažniausiai neužtenka – būtina rekonstruoti šaligatvius, nutiesti papildomą eismo juostą, suformuoti naujas įvažas.

„Kai statome naują prekybos centrą, dažniausiai įrengiame ir šviesoforus“, – aiškino R.Saulytė. Visa tai visada atliekama bendrovės lėšomis, o visi transporto mazgo sutvarkymo darbai kainuoja nepigiai – 0,5–1 mln. litų.

Pasak „Maxima LT“ atstovės, daugiausia dėmesio skiriama klientų patogumui ir saugumui, taip pat išklausoma vietos bendruomenės nuomonės.

Projektai derinami su savivaldybių atstovais, o šių norai tam tikrais atvejais būna nepagrįstai dideli, todėl tenka ieškoti kompromisų.

Verčiami tesėti pažadus

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo Pauliaus Kero nuomone, iškilus naujam žmonių traukos centrui, ties juo beveik visada tenka pertvarkyti ir eismo sistemą, mat keičiasi transporto srautų kryptys, intensyvumas.

Itin reikšmingų pokyčių įvyko iškilus prekybos centrams „Mega“ miesto pakraštyje ir „Banginis“ Pramonės prospekte.

Kai verslininkai pateikia prašymą statyti prekybos centrą, jiems pateikiamos ir transporto sistemos pertvarkymo sąlygos. Šie darbai niekada netampa našta savivaldybės biudžetui.

„Ne visi verslininkai pasirengę investuoti tiek, kiek miestas norėtų, tačiau visada ieškome kompromiso ir jį randame“, – tikino P.Keras.

Pasak jo, netesėti įsipareigojimų tiesiog neįmanoma, nes objektas nebūtų pripažintas tinkamu naudoti.

Prie „Molo“ – nelaimės

Kylant naujiems prekybos centrams visada iš anksto numatoma ir eismo pertvarka, tačiau kyla rūpesčių prie anksčiau pastatytų pastatų. Per daugelį metų padėtis kartais smarkiai pasikeičia ir atsiranda nenumatytų veiksnių.

Viena tokių vietų mieste – prekybos centras „Molas“. Greta jo esančioje K.Baršausko gatvėje pastaraisiais metais įvyko gausybė automobilių susidūrimų, o kai kurie iš jų buvo paženklinti mirtimi.

„Svarstoma galimybė šalia šio prekybos centro taip pat įrengti šviesoforus“, – pranešė Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas.

Tokią galimybę svarstys savivaldybės Saugaus eismo komisija, kuriai pasiūlymus teikia tiek pareigūnai, tiek gyventojai.

Permainos bręsta ir šalia Urmo prekybos miestelio esančiame Taikos bei Pramonės prospektų žiede, mat darbo dienomis ryte ir vakare jo prieigose susidaro milžiniškos spūstys.

„Šiame žiede vietoj dviejų eismo juostų turėtų atsirasti trys, todėl automobilių pralaidumas smarkiai padidės“, – būsimų projektų kontūrus braižė kelių policijos vadovas D.Česnauskas.

Neliko dviejų pavojaus židinių

Miesto savivaldybės lėšomis šiemet šviesoforai buvo pastatyti dviejose itin pavojingose vietose.

Šviesoforai eismą jau reguliuoja Raudondvario plento ir Romainių gatvės sankryžoje, mat įsukti į Raudondvario plentą būdavo itin keblu.

Rudens pradžioje išmanusis šviesoforas įrengtas prie Kauno geležinkelio stoties – jis padeda išvažiuoti iš aikštelės autobusams. Kai autobusas užvažiuoja ant asfalto dangoje įtaisyto jutiklio, sistema sustabdo eismą M.K.Čiurlionio gatve, ir autobusas gali saugiai išsukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.