Lietuvos baldų gamyklos taikiklyje – Vakarų rinkos

Įmonės vadovas Nemunas Dagilis aiškiai mato įmonės perspektyvas, o gamyklos atidarymą lygina su viena savo asmeninių aistrų – automobilių lenktynėmis. „Nordic Idea” neprieštarautų vadinama mažąja lietuvių „Ikea”.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Burkauskas

2013-11-06 05:00, atnaujinta 2018-02-20 14:07

Verslo vadžias geriau imti į savas rankas

Teleičių kaime jau kelis mėnesius veikiančios gamyklos vadovai pasakoja, jog prieš kelerius metus medienos gaminiai klientams užsienyje buvo siunčiami pasitelkus Lietuvoje esančius partnerius – baldų gamintojus, išsibarsčiusius po visą Lietuvą.

Tačiau gamybos procesas buvo sudėtingas, vis kildavo sunkumų laiku įgyvendinti užsakymus, gaminius pristatyti užsakovams.

„Anksčiau turėjome 3–4 gamybos partnerius, bet visko nesukontroliuodavome. Turint vieną gamyklą viskas daug paprasčiau. Pernai pradėjome statybas, o šiemet pavasarį baldų gamybai skirtas pastatas jau stovėjo. Rugsėjį pradėjome dirbti oficialiai visu pajėgumu”, – pasakojo įmonės vadovas N.Dagilis.

„Nordic Idea” atidarymo šventė įvyko rugsėjo pradžioje, o šiandien tai sparčiai auganti korpusinių baldų gamybos įmonė. Iš čia pagamintų medžio drožlių plokščių surenkami baldai, skirti viešbučiams, biurams, įstaigoms.

Pravertė gerai sustyguota finansinė parama

Bendrovės vadovai sako, jog tai, kad iškilo baldų gamyklos sienos, lėmė ir banko bei „Investicijų ir verslo garantijos” („Invega”) parama ir patarimai. Nors savų lėšų turėta nemažai, banko ir „Invegos” suteikti finansiniai sprendimai leido gana greitai įgyvendinti ambicingus planus.

„Savo planus dėliojome nuo 2011 metų, dar tuomet, kai dirbome su gamybos partneriais. Vienas bankas patikėjo mūsų verslo idėja ir patarė, kur kreiptis finansinės pagalbos, nuo to viskas ir prasidėjo”, – sakė N.Dagilis. Įmonė pasinaudojo priemonės „Dalinis palūkanų kompensavimas” galimybėmis ir šiuo metu susigrąžina pusę už nemažą paskolą mokamų palūkanų.

„Tai sudaro keliasdešimt tūkstančių litų per metus. Visą pardavimą kreipiame į eksportą, o „Invega” įžvelgė mūsų perspektyvas.

2014 metais galvojame plėstis, tad planuojame vėl naudotis „Invegos” siūlomais verslo sprendimais”, – tikino įmonės vadovas.

Netoli Kauno esanti baldų gamykla jau turi ne tik vietos, bet ir užsienio klientų užsakymų. Pradėjusi nuo eksporto į Didžiąją Britaniją, dabar „Nordic Idea” taikosi į naujas rinkas. Pirmoji akiratyje – Vokietija.

Dvi galimybės

Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas Marius Dubnikovas sako, jog vidaus rinkoje nenorintys suktis verslininkai visada gali svarstyti apie eksportą, tačiau tam reikia sukauptų investicijų.

„Viena pagrindinių galimybių – eksportas. Kita – vartojimas. Tam, kad patektume į kitas rinkas, reikalingi ištekliai, gana daug kapitalo.

Norint įsitvirtinti vidaus rinkoje reikia būti išskirtiniam, tačiau ir tai gana sudėtinga”, – nesitikėti lengvo kelio patarė M.Dubnikovas.

M.Dubnikovas, kuris taip pat yra Lietuvos verslo konfederacijos prezidiumo narys, patarė, kad neturintiems didelio kapitalo verslininkams pirmiausia reikia išsiskirti – tuomet gali užtekti ir mažesnių investicijų. Užsiimant paslaugų verslu gali pakakti ir malonaus, išskirtinio aptarnavimo, požiūrio į klientą.

„Turi būti prekės išskirtinumas, nors jį atrasti sunku. Mažoje Lietuvos rinkoje yra įdomių ir dar laisvų sričių, pavyzdžiui, išskirtinis aptarnavimas. Prekė gali būti tokia pati, bet svarbu, jog ji būtų gerai pateikta”, – kaip nepražūti konkurencinėje kovoje siūlė M.Dubnikovas.

Kauno rajone įsikūrusios baldų gamyklos „Nordic Idea” patalpos dar kvepia dažais. Savininkai kupini optimizmo – rugsėjį gamyklai oficialiai atvėrus duris vadovai patys gali valdyti gamybos procesus, jų laukia šviesios perspektyvos – gaminiai pasiekia vis naujas rinkas.

Pagalba verslui – dalies palūkanų kompensavimas

Daliniu paskolos palūkanų kompensavimu galima pasinaudoti ir imant paskolą su „Invegos” teikiama garantija, ir be garantijos (iki 50 proc.), o paskolos iš Verslumo skatinimo fondo gali būti kompensuojama net 95 proc. palūkanų.

Dalis paskolų palūkanų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis kompensuojamos nuo 2009 metų pagal priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas”.

Daugiau informacijos apie „Invegos” administruojamas priemones verslo pradžiai ir plėtrai rasite www.invega.lt.

Patarimai

Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas Marius Dubnikovas:

Į vidaus rinką nenorintys orientuotis verslai visada gali galvoti apie eksportą. Lietuvos verslo bendrovės lengvai atranda partnerių tiek Vakarų, tiek Rytų rinkose.

Vidaus rinkoje reikia būti išskirtiniam, tačiau tai yra gana sudėtinga. Nedidelėse rinkose tvirtas pozicijas turi dideli gamintojai, kurie paprastai yra įsitvirtinę plataus vartojimo prekių segmente.

Užsiimant paslaugų verslu gali pakakti ir malonaus, išskirtinio aptarnavimo, orientacijos į klientą. Rūpinkitės klientu, ir jūsų rezultatai bus įvertinti.

Mažoje rinkoje gali būti nišų, kurios įdomios ir neužimtos. Reikia atrasti tai, kas jums patinka ir įdomu, o rinkoje – nauja ir neatrasta.

Siekiant nepražūti konkurencinėje kovoje, nereikia tikėtis lengvo kelio. Nepasisekus reikia bandyti, kol pavyks.

Neturintiems didelio kapitalo verslams pirmiausia reikia išsiskirti. Prekė gali būti ta pati, tačiau gali užtekti gero ir įdomaus jos pateikimo ar aptarnavimo.

(Užs. Nr.13K799-3)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.