Pirmininkaujanti Lietuva pasiekė susitarimą dėl 2014 m. ES biudžeto

Europos Sąjungos Taryba ir

Beveik pusė biudžeto, 64 mlrd. eurų, bus skirta išmaniojo ir visapusiško augimo iniciatyvoms.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Beveik pusė biudžeto, 64 mlrd. eurų, bus skirta išmaniojo ir visapusiško augimo iniciatyvoms.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2013, 8:30 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:48 AM

Pasak finansų viceministro, ekonominių ir finansinių reikalų tarybos biudžeto klausimais pirmininko Algimanto Rimkūno, tai svarbus žingsnis visai Europos Sąjungai. „Sutarėme sustiprinti tokių prioritetinių sričių kaip ekonominis augimas, darbo vietų kūrimas, inovacijos ir humanitarinė pagalba finansavimą. Buvo sustiprintos ES migracijos, prieglobsčio ir sienos apsaugos agentūros, taip pat Europos finansinės priežiūros agentūros. Tarybos ir Parlamento sutarimas - gera naujosios ES daugiametės finansinės programos pradžia“,- sakė A. Rimkūnas.

Beveik pusė biudžeto, 64 mlrd. eurų, bus skirta išmaniojo ir visapusiško augimo iniciatyvoms. Šioje srityje bus gerokai padidintas mokslo tyrimų, inovacijų ir švietimo finansavimas, be to, 47,5 mlrd. eurų įsipareigojama skirti sanglaudos politikai.

„Šiuo metu, kai daugelis ES valstybių narių patiria finansinių apribojimų, sutartasis ES biudžetas neužkrauna papildomos naštos jų biudžetams; drauge jis užtikrina, kad lėšos skiriamos svarbiausiems prioritetams, tokiems kaip jaunimo darbo vietų kūrimas ir parama mažosioms ir vidutinėms įmonėms. Taip pat sugebėjome sutarti dėl pakankamų lankstumo ribų, kad ES galėtų atsakyti į nenumatytas situacijas, kurioms reikėtų papildomų išlaidų“,- sakė A. Rimkūnas.

Kompromisas buvo pasiektas Taikinimo komitete, sušauktame, kai Europos Parlamentas pataisė ES Tarybos poziciją, padidindamas mokėjimus 1,4 mlrd. eurų, o įsipareigojimus - 855 mln. eurų. Taryba ir Parlamentas turi formaliai patvirtinti sutarimą per 14 dienų.

Pasak pirmininkavimo atstovo spaudai Briuselyje COREPER II klausimais Vykinto Pugačiausko, taikinimo komitetas taip pat sutarė dėl 2013 m. taisomojo biudžeto Nr. 9, kuriuo iš ES solidarumo fondo skiriama 400,5 mln. eurų Austrijai, Čekijai, Rumunijai ir Vokietijai, nukentėjusioms nuo gamtos nelaimių. Dalis sumos, 150 mln. eurų, bus finansuojama iš 2014 m. biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.