Seimo narių fantazijos vertos beveik milijardo litų

Kas sakė, kad Seimo nariai neturi fantazijos, kur būtų galima geriau panaudoti mokesčių mokėtojų pinigus? Kitų metų valstybės biudžeto projektas dar tik pradėtas svarstyti, tačiau Seimo nariai jau parengė pasiūlymų, kurių vertė siekia apie 870 mln. litų.

Seimo nariai turi daug idėjų, kaip geriau išleisti valstybės pinigus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo nariai turi daug idėjų, kaip geriau išleisti valstybės pinigus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 13, 2013, 4:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:48 AM

Tiesa, šiais metais parlamentarų aktyvumas yra gerokai mažesnis. Pavyzdžiui, svarstant 2012 m. biudžeto projektą Seimo nariai pateikė įvairių pasiūlymų už 4,2 mlrd. litų.

Kodėl šiemet parlamentarai tokie neaktyvūs? Galbūt Seimo naujokai dar nežino, kad gali naudotis tokia teise, arba dauguma pagaliau suvokė realybę – praktiškai visi jų pasiūlymai Vyriausybės dėl lėšų stygiaus pastaraisiais metais būna atmetami. Tiesa, pateikęs bet kokį pasiūlymą Seimo narys gali bent pasireklamuoti, kad rūpinasi savo rinkimų apygarda.

Nenuostabu, kad daugelis tokių pasiūlymų susiję su gyventojams aktualiais reikalais – seimūnai prašo suremontuoti savo miestų ar miestelių mokyklas, gatves, kultūros namus.

Štai Rytas Kupčinskas prašo skirti 150 tūkst. litų Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo arkinio angaro surenkamoms metalinėms konstrukcijoms pirkti. Jo kolegė Marija Čigrijienė prašo 310 tūkst. litų vienos Kauno mokyklos vandentiekio remontui. Seimo narys Remigijus Ačas prašo 550 tūkst. litų žuvusių partizanų įamžinimui Kryžkalnyje. Seimo narė Vincė Margevičienė prašo 165 tūkst. litų padidinti finansavimą Gestų kalbos vertimo centrams. Dvigubai daugiau lėšų ta pati Seimo narė prašo nuomininkų iškeldinimui iš vieno Kauno vienuolyno. Vilniuje išrinktas Sergejus Ursulas prašo 1 mln. litų sutvarkyti Vilniaus pakraštyje esančią seną serpantino tipo gatvę.

Nesunku nuspėti, kad daugelis šių ir kitų pasiūlymų bus atmesti. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas juos svarstys penktadienį.

Komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas portalui lrytas.lt teigė, kad patenkinti visų kolegų norų – neįmanoma, nes biudžeto pajamos ir taip bus mažesnės nei suplanuotos išlaidos, o dar daugiau skolintis eurą 2015 m. įsivesti planuojanti valstybė negali.

Neigiamai vertinami ir kur kas „brangesni“ pasiūlymai, valstybės išlaidas padidinsiantys šimtais milijonų litų. Kai kurie Seimo nariai prašo skirti po kelis šimtus ar dešimtis milijonų litų viešojo sektoriaus darbuotojų algų didinimui, žemės ūkio sektoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.