Pardavėjai nepatenkinti užstatu plastikiniams buteliams

Aplinkos ministerijos siekis pamiškėse ir sąvartynuose sumažinti besimėtančių atliekų įvedant užstatą stiklinei tarai ir plastikiniams buteliams bei skardinėms sukėlė stambiųjų gamintojų ir prekybininkų priešpriešą. Tačiau ministerija nusileisti nežada, rašo „Verslo žinios“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 9:26 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:50 AM

Ministerija parengė pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūloma už didesnę nei 100 mililitrų, bet mažesnę nei 3 litrų stiklinę, plastikinę ir metalinę vienkartinę tarą imti užstatą.

Įstatymas siūlomas, siekiant įvykdyti Europos Parlamento direktyvos reikalavimus iki 2020 metų perdirbti mažiausiai 50 proc. komunalinių atliekų.

Įstatymas turėtų įsigalioti nuo 2015 metų.

Pakuočių atliekų tvarkymo organizacija VšĮ „Žaliasis taškas“ nepritaria ministerijos siūlymams, nes, „Žaliojo taško“ atstovų manymu, ji dubliuoja rūšiuojamajam visų pakuočių surinkimui keliamus reikalavimus. Todėl atliekų turėtojams ir gamintojams reikės finansuoti dvi pakuočių tvarkymo sistemas: tiek dabar veikiančią konteinerinę, tiek užstato.

„Žaliajam taškui“ kliūva ir tai, kad užstato sistemai reikia didelių plotų ir didelių investicijų. Organizacijos skaičiavimais, jei Vokietijoje tai atsiėjo po 8,5 euro kiekvienam gyventojui, tai Lietuvoje suma siektų 80-90 mln. litų.

Be kita ko, „Žaliojo taško“ atstovų teigimu, užstato sistema apims 10-12 proc. visų į rinką patenkančių vienkartinių pakuočių.

„Taip, įvedus užstatą konteinerinės sistemos aptarnautojai gaus mažiau pajamų. Tačiau nei gamintojams, nei vartotojams išlaidos dėl jos nedidės. Nors vietoj vienos taros surinkimo sistemos atsiras dvi, tvarkymo išlaidos nepadidės, nes ir dabar kiekvienos pakuotės tvarkymui skiriama pinigų, taigi įvedus užstatą apie 12 proc. taros iš konteinerių tiesiog persikraustys kitur dėl užstato sistemos, o kartu persikraustys ir sutvarkymui skiriami pinigai – jie nukeliaus depozito sistemai prižiūrėti. Tačiau bendra tvarkymui skiriamų pinigų suma neišaugs“, – „Verslo žinioms“ aiškino Aplinkos viceministras Almantas Petkus.

Vis dėlto Aplinkos ministerija nelinkusi nuolaidžiauti.

Anot „Verslo žinių“, aludariai anksčiau yra pasisakę, kad užstato sistema turi privalumų, ji paprastesnė, nes veikia gamintojų (importuotojų) ir prekybininkų susitarimu, o jos diegimas gėrimų kainai parduotuvių lentynose įtakos greičiausiai neturės.

Šiuo metu užstatas imamas tik už daugkartinio naudojimo stiklinę tarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.