Pacientai - už tai, kad kyšiai gydytojams taptų oficialiomis įmokomis

Ministro ir pacientų dvikovoje nugalėtojo dar neregėti. Maždaug prieš metus pacientų organizacijoms metęs iššūkį, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis jas baigia išstumti į sveikatos sistemos užnugarį. Ir sunaikinti?

Lietuvos gyventojai linkę atsidėkoti gydytojui finansiškai. Tokią išvadą pateikė Nacionalinės gydymo įstaigų asociacijos užsakymu atliktas „Spinter tyrimai“ visuomenės nuomonės tyrimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos gyventojai linkę atsidėkoti gydytojui finansiškai. Tokią išvadą pateikė Nacionalinės gydymo įstaigų asociacijos užsakymu atliktas „Spinter tyrimai“ visuomenės nuomonės tyrimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:48 AM

Nuolat ministro Vytenio Povilo Andriukaičio puldinėjama Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba (LPOAT), vienijanti 30 sunkiomis, lėtinėmis ligomis sergančių pacientų asociacijas, neištvėrė. Šiandien, ketvirtadienį, išplatino viešą pareiškimą tikėdamasi, kad kas nors pagaliau suklus. Juolab kad ši organizacija pateikė ir netikėtą pasiūlymą - pinigus, kuriuos pacientai sumoka gydytojams kaip kyšius, geriau jau paversti oficialiomis, legaliomis įmokomis.

Šios tarybos pirmininkės, diabetu sergančius žmones vienijančios asociacijos vadovės Vidos Augustinienės kantrybė trūko, kai, jos teigimu, ministras, viešai metęs jos vadovaujamai tarybai kaltinimus, iš kalendoriaus neseniai išbraukė ir Pasaulinę diabeto dieną. Ir neleido ministerijos interneto svetainėje paskelbti jokių šiai dienai paminėti skirtų renginių. Nors anksčiau tai būdavo daroma daugybę metų.

Sveikatos apsaugos ministras praėjusią savaitę pakvietė visuomenę Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje atsakyti į klausimą: ar pritariate Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos siūlymui įteisinti prievolę patiems primokėti už gaunamas sveikatos priežiūros paslaugas?

Esu įsitikinęs, kad kiekvienas privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudęs žmogus turi gauti geriausią gydymą ir priežiūrą, nepriklausomai nuo jo piniginės storio. Ligoninė daugiau pinigų turintiems žmonėms gali pasiūlyti tik geresnę palatą, už kurią reikia susimokėti pačiam. Tačiau prieš ligą visi yra ir turi būti lygūs.

Todėl manau, kad reikalaudama leisti priemokas už gydymo paslaugas Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba reikalauja prasčiau gydyti tuos, kurie turi mažiau pinigų. Su tuo negaliu sutikti nei kaip gydytojas, nei kaip socialdemokratas, nei kaip sveikatos apsaugos ministras“, - buvo skelbiama ministro kreipimesi. 

Atremia kaltinimus

„Sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis nuolat viešai puola mūsų organizaciją, tendencingai klaidindamas žmones ir jiems  pateikdamas melagingus, populistinius teiginius.

Esame sunerimę dėl to, kad ministras priima sprendimus, ignoruodamas pacientų balsą. LPOAT atstovai yra pašalinti iš Sveikatos apsaugos ministerijos Kolegijos, komisijų, darbo grupių veiklos“, - atvirame laiške visuomenei rašo V.Augustinienė.

Jos teigimu, ministras V.Andriukaitis viešai meta kaltinimus LPOAT, kad jos vadovaujama organizacija esą „reikalauja palikti dabartinį chaosą“, „leisti priemokas už gydymo paslaugas“, „reikalauja prasčiau gydyti tuos, kurie turi mažiau pinigų“.

„Tai - įžūlus melas. Ministras nepelnytus kaltinimus meta LPOAT net už tai, kad spalio pabaigoje, per vieną tarptautinę konferenciją pasirašėme Atvirą kreipimąsi į visuomenę, valdžios institucijas ir politines partijas.

Kartu su mūsų taryba kreipimąsi pasirašė ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos bei Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovai.

Visi esame susirūpinę tuo, kad sveikatos priežiūros sektoriuje susidarė ypač sudėtinga finansinė situacija“, - aiškino V.Augustinienė. 

Nuostoliai tik didėja

V.Augustinienės teigimu, 2011 m. - 17 proc., 2012 m. – jau 43 proc., o 2013 m. pirmąjį pusmetį – net 70 proc. sveikatos priežiūros įstaigų (iš jų - net 98 proc. ligoninių) užbaigė nuostolingai.

„Dėl per mažo finansavimo medicinos įstaigos yra priverstos gydyti pacientus pigiausiais, ne visada efektyviai veikiančiais vaistais, išleisti gydytojus ir slaugytojus nemokamų atostogų. Dėl to didėja medikų emigracija, blogėja paslaugų prieinamumas pacientams, ilgėja laukimo eilės, klesti nelegalūs mokėjimai medikams“, - teigė V.Augustinienė.

Jos nuomone, ministras V.Andriukaitis per 20 politikavimo metų įvaldė populizmo ir demagogijos meną, dangsto tiesą, nukreipdamas Lietuvos visuomenės dėmesį nuo jam pavaldžių viešųjų gydymo įstaigų veiklos ir finansavimo problemų, sveikatos apsaugoje klestinčios korupcijos ir kyšininkavimo.

„Jis barsto gyventojams niekinius pažadus apie tai, kad valstybės biudžeto pinigais jiems visiems užtikrins aukščiausios kokybės visas medicinines paslaugas ir neliks jokių oficialių ir neoficialių mokėjimų!

Juk tai nepagrįstas, pigus politikavimas ir patiklių žmonių balsų pritraukimas besiartinant prezidento rinkimams. Pažadai liks pažadais, sveikatos sistema atsidurs dar blogesnėje būklėje, dar labiau išaugs socialinės išmokos“, - įsitikinusi V.Augustinienė.

Šešėlinėms  įmokoms - dienos šviesa       LPOAT ir toliau laikosi savo nuostatos, kad sveikatos sistema turi būti būtų tinkamai finansuojama, o pacientams - sudaryta teisė rinktis ir viešųjų, ir privačių gydymo įstaigų paslaugas, už kurias turi sumokėti ligonių kasos.

„Valstybė nesugeba užtikrinti tinkamo sveikatos priežiūros finansavimo, todėl Lietuvos gyventojams turi būti sudaryta galimybė draustis sveikatą papildomu draudimu.

O šiuo metu klestintys nelegalūs ir neteisėti mokėjimai už paslaugas, medicinos priemones, vaistus bei eilių apėjimą pamažu turi tapti oficialiais su sąlyga, kad nuo jų bus atleidžiami pensininkai, neįgalūs žmonės, ligoniai, sergantys lėtinėmis ligomis, vaikai, moksleiviai bei studentai“, - sakė V.Augustinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth