Klaipėdos valdžia bijo karo dėl „Meridiano“ aikštės

Kol burlaivis prie krantinės toliau remontuojamas, įrenginėjamas jo vidus, laivo savininkai kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę, prašydami leisti jiems rūpintis ir prižiūrėti greta esančią aikštę. Verslininkai įsitikinę – norint, kad burlaivis ir jo aplinka taptų nauju miestiečių ir turistų traukos centru, aikštės vaizdas turi iš esmės pasikeisti.

"Meridianą" valdantys verslininkai panoro savo lėšomis atnaujinti ir prižiūrėti prie burlaivio esančią aikštę.<br>E.Petkutės nuotr.
"Meridianą" valdantys verslininkai panoro savo lėšomis atnaujinti ir prižiūrėti prie burlaivio esančią aikštę.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 22, 2013, 12:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:28 AM

Kol burlaivis prie krantinės toliau remontuojamas, įrenginėjamas jo vidus, laivo savininkai kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę, prašydami leisti jiems rūpintis ir prižiūrėti greta esančią aikštę. Verslininkai įsitikinę – norint, kad burlaivis ir jo aplinka taptų nauju miestiečių ir turistų traukos centru, aikštės vaizdas turi iš esmės pasikeisti.

Tačiau miesto politikai sunerimo, ar naujieji teritorijos šeimininkai nesukels problemų kitiems verslininkams, nesutariama ir dėl sutarties laikotarpio.

Aikštėje tvorų nebus

„Meridiano“ fondo vadovai tikino siekiantys nuimti nuo miesto pečių aikštės tvarkymo rūpesčius. Fondas savo lėšomis žada tvarkyti, prižiūrėti ir atnaujinti apie pusantro tūkstančio kvadratinių metrų ploto teritoriją. Verslininkai įsipareigojo įrengti laivo švartavimo vietą, knechtus bei kitus įrenginius, atnaujinti medinius suolus, grindinį, želdynus.

Savivaldybės administracijai pateiktas sutarties su fondu projektas, kurį turės patvirtinti Taryba. Sutartį siūloma pasirašyti 10 metų laikotarpiui.

Sutarties projektą svarstę politikai sunerimo, ar naujieji aikštės šeimininkai savo veikla nepažeis miestiečių ir kitų šioje zonoje veikiančių įmonių interesų.

Tačiau fondo atstovai patikino, jog aikštė, kaip ir anksčiau, bus atvira visiems, čia netrukdomai galės vaikštinėti visi norintys – tai patvirtinta ir sutartyje.

Privilegijų nežada

„Meridianas“ lankytojams bus atvertas kitų metų vasarą. Laive veiks muziejaus ekspozicija, žuvies patiekalų restoranas, bus organizuojama lauko prekyba.

Į nuogąstavimus, esą teritorijos prižiūrėtojai čia įgis privilegijų prieš kitus senamiesčio verslininkus, savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas atsakė: „Fondo valdytojai, kaip ir visi kiti verslininkai, kasmet turės teikti prašymą savivaldybei atleisti nuo vietinės rinkliavos. Kaskart sprendimą priims Taryba, jokių išimčių nebus“.

Valdininkai paneigė svarstymus, kad šioje itin patrauklioje Senamiesčio erdvėje gali iškilti naujų pastatų. Pagal galiojančius teritorijų planavimo dokumentus nauja statyba čia negalima.

Ši sutartis esą neapribos ir savivaldybės teisių – teritorijos neketinama perduoti valdyti panaudai ar kitais pagrindais.

Prognozuoja konfliktus

„Meridiano“ fondo atstovas Gediminas Gudavičius politikus patikino, jog skvere prie burlaivio visi norintieji galės netrukdomai organizuoti renginius, muges, tačiau bus geranoriškai prašoma apie tai iš anksto informuoti fondą.

„Ši sutartis gali užprogramuoti konfliktą, kai kiti verslininkai norės išsinešti į lauką kavinės staliukus, bet susidurs su draudimais“, - svarstė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila. Panašios nuomonės ir Teritorijų planavimo komiteto pirmininkė architektė Ramunė Staševičiūtė: „Aš labai sveikinu fondo iniciatyvą imtis tvarkyti aikštę, tačiau ar nebus, kad į tarybos salę atbėgs būrys verslininkų su plakatais?“.

Politikė pasiūlė fondo vadovams pasitarti su arčiausiai jų tvarkomos teritorijos ribos esančios kavinės savininkais.

"Meridianas" vilioja prie krantinės

Kavinės „Vero Cafe“ atstovai lrytas.lt teigė, jog į vietą sugrįžus „Meridianui“, lankytojų srautas pastebimai išaugo – žmonės ateina pasigrožėti neatpažįstamai pasikeitusiu burlaiviu, o tuo pačiu užsuka ir puodeliui kavos. „Vasarą staliukus pastatome Tiltų gatvės pusėje, tad nemanau, kad dėl „Meridiano“ fondo sutarties mums kiltų kokių nors rūpesčių“, - sakė kavinės vyriausioji barmenė Kristina.

Kai kuriems politikams abejonių sukėlė 10 metų sutarties laikotarpis, jie siūlo šį terminą sutrumpinti perpus. „Jau turime liūdną precedentą – bendrovę „Klaipėdos laivų remontas“, kuri pasirašiusi Danės krantinių koncesijos sutartį 20 metų, įsipareigojo įrengti žuvų turgų, tačiau jo iki šiol nėra, nes, pasirodo, įmonė negauna reikiamo finansavimo“, - savo siūlymą grindė Tarybos narys Algirdas Grublys.

Tačiau fondo vadovai tikino, jog dešimties metų laikotarpis yra minimalus, norint planuoti investicijas.

Ar Taryba pritars parengtam sutarties projektui, paaiškės dar šį mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.