Ar šiuolaikiniame būste vis dar reikalingas koridorius?

- Koks šiandien yra koridorius? Kokios jo funkcijos?, - paklausėme specialistės.

Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Lapinskas ("Supernamai")

2013-11-25 17:37, atnaujinta 2018-02-20 04:05

Patys koridoriai buvo itin siauri ir ankšti, nebuvo kur susidėti daiktų ir drabužių. "Be to, dažniausiai tokiuose butuose kartu gyvendavo kelių kartų šeimos atstovai, vietos buvo mažai. Todėl nenuostabu, kad visiems tokio būsto gyventojams vakare sugrįžus namo, ypač šaltuoju metų laiku, ši erdvė labiau primindavo sandėliuką", - sako baldus bei interjero dizainą projektuojanti architektė Rita Tikuišienė.

- Koks šiandien yra koridorius? Kokios jo funkcijos?, - paklausėme specialistės.

- Koridoriai yra didesni ir racionaliau išnaudojami, atsisakoma vidinių durų, tarsi įkalinančių koridoriaus erdvę. Svarbiausia – koridorius, svetainė ir virtuvė tampa vientisa zona.

Atsisakoma vidaus durų. Erdvės vientisumas kuriamas naudojant vienodas medžiagas. Pavyzdžiui,  laikantis racionalumo ir praktiškumo principų koridoriaus grindų dangai pasirenkamos plytelės, atkartojančios virtuvės grindų dangą. Neturėtų atsirasti ir didelių spalvinių skirtumų. Erdvei taikomi bendri principai, atitinkantys interjero idėją ir stilistiką su tam tikrais akcentas ar niuansais.

Tokiais akcentais dažnai tampa koridoriaus baldai. Šiandien itin populiaru derinti skirtingus architektūros stilius, šiuolaikiniame interjere įkomponuoti sendaikčių turguje pirktą baldelį. Puikus pavyzdys – koridoriuje pastatyta nedidelė komoda su veidrodžiu. Tai paprasta, patogu ir praktiška. Pagaliau vietoj komodėlės gali puikiausiai stovėti ir senas  močiutės siuvimo mašinos stalelis.

- Na, o kur gi susidėti drabužius?

- Neatsiejama šiuolaikinio koridoriaus dalis – drabužinė. Bene racionaliausias sprendimas – spintos su stumdomomis durimis. Šiuo atžvilgiu galima neišvengti prieštaravimų, tačiau taip erdvė išnaudojama racionaliausiai, sukuriama vientisa plokštuma, kurios anksčiau nebūdavo dėl populiarių griozdiškų spintų su antresolėmis. Tokie dideli, sudėtingi baldai su daugybe detalių išdarko erdvę.

Tuo tarpu šiandien tiesiog įrengiamos dvejos ar trejos stumdomos durys, o tokios spintis funkcija išlieka tokia pat kaip senais laikais.

Panašu, kad taip bus ir ateityje. Mat į koridorių įžengęs žmogus pirmiausia turi nusiauti batus, nusivilkti viršutinius drabužius, ant specialios plokštumos pasidėti telefoną, piniginę, raktus, kuprinę ir pan. Todėl dar viena svarbi koridoriaus detalė – sėdimasis baldas. Tai gali būti pufas ar stilingas suolelis, erdvesniuose koridoriuose – minkštas ar net pintas šiaudinis krislelis. Viskas priklauso nuo būsto stilistikos.

- Koks apšvietimo vaidmuo tokioje būsto erdvėje?

- Apšvietimo atžvilgiu galioja tos pačios taisyklės kaip ir kitose būsto dalyse – jis  turi būti organiškas ir susijęs su likusia erdve. Kokių nors ypatingų reikalavimų nekeliama – šiuo požiūriu puikiai dera tiek sienų, tiek lubų šviestuvai.

Beje, dažnai virš veidrodžio pageidaujama įkomponuoti koncentruotą apšvietimo šaltinį, skirtą vadinamajam paskutiniam žvilgterėjimui prieš išeinant iš namų, kad būtų galima pasitikrinti, ar tikrai nieko nepamiršote. Nors senųjų daugiabučių logika diktuoja priešingai, bet koridorius turi būti apšviestas ne mažiau gerai nei kitos patalpos, kad nepasitaikytų kuriozų, kai skubėdamas išbėgi su svečio drabužiais.

- Kokius reikalavimus koridoriui paprastai kelia užsakovai?

- Užsakovai dažniausiai labai didelės reikšmės koridoriui neteikia. Jų noras paprastas ir aiškus – funkcionalumas. Beje, dažnai pageidaujama įkomponuoti kokį nors sėdimąjį baldą. Nenuostabu, nes vyresnio amžiaus žmonėms ar vaikams aunantis batus vis dėlto būtina prisėsti. Jei koridorius siauras, jame galima pastatyti kad ir senovinę batų dėžę, ant kurios galima trumpam prisėsti. Daugiausia dėmesio užsakovai skiria vidiniam drabužių spintos organizavimui. Pirmiausia tiesiog būtina pasiteirauti, kokie ir kokio ilgio drabužiai vyrauja užsakovo garderobe. Visada kyla daug diskusijų, kaip projektuoti prieškambario spintą. Beje, kalbant apie spintos vidų reiktų pastebėti, kad ir šiuo atžvilgiu svarbiausias yra funkcionalumas.

Svarbu ne tik tai, kad drabužiai kabotų ir gulėtų patogiai ir tvarkingai, bet ir tai, ar juos galės  pasiekti vaikai. Estetinės išraiškos priemone gali tapti spintos fasadinė dalis. Ją dekoruoti galima išties įvairiai – prie interjero derančiomis medžio drožlių plokštėmis, medienos masyvu, matiniu ar net spalvotu stklu, erdvę praplečiančiais veidrodžiais ir daugybe kitų medžiagų.

- Turbūt tenka ieškoti ir netradicinių sprendimų?

- Koridoriaus erdvės projektavimo būdą lemia ne tik šeimų pageidavimai ir racionalumo kriterijai, bet, be abejo, ir pačios erdvės potencialas. Natūralu, kad daugiausia architektūrinės išraiškos galimybių suteikia didesnės, nestandartinės patalpos – rekonstruojami senamiesčio butai, gyvenamosiomis erdvėmis paverčiamos buvusių parduotuvių ar gamyklų patalpos.

Taikliausias pavyzdys – pastaruoju metu jaunimo ypač pamėgti loftai. Tokiose patalpose tradiciškai suvokiamo koridoriaus gali išvis nebūti, bet būtina numatyti aiškiai išreikštą zoną, kuri tarsi atstotų koridorių. Tai neišvengiama. Be to, netradiciniuose būstuose atsiranda galimybė įkomponuoti tokius elementus kaip laiptai, kurie didžia dalimi atlieka ir estetinį vaidmenį.

Daugiau apie namus bei jų įrengimą skaitykite www.supernamai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.