Kontrabandinės cigaretės iš biudžeto nunešė 1,8 mlrd. litų

Vien iš cigarečių kontrabandos Lietuvos valstybė per pastaruosius penkerius prarado 1,8 mlrd. litų. Anot „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, šitos sumos užtektų kompensuoti pensijas ir atlyginimų kompensacijas tarnautojų atlyginimams.

N.Mačiulis kritikuoja kitų metų biudžetą, kuriame Vyriausybė nenumatė jokių priemonių, kaip reikėtų sumažinti šešėlinę ekonomiką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
N.Mačiulis kritikuoja kitų metų biudžetą, kuriame Vyriausybė nenumatė jokių priemonių, kaip reikėtų sumažinti šešėlinę ekonomiką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Nov 28, 2013, 10:14 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:47 AM

Apie 30 proc. Lietuvoje surūkomų cigarečių – kontrabandinės.

Dėl to 2010-aisiais į Lietuvos biudžetą buvo nesumokėta 500 mln. litų, šiais metais biudžeto nuostolis sieks 330 mln. litų. O jei situacija nesikeis ir kitąmet, į biudžetą nepateks 344 mln. litų.

Pagal cigarečių kontrabandą Lietuvą Europos Sąjungoje lenkia tik Latvija.

„Man asmeniškai sunku įsivaizduoti, kaip tokio masto cigarečių kontrabandos negalima sužiūrėti. Pagal tokius skaičius išeina, kad kasmet į Lietuvą įvažiuoja apie 200 pilnų vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis. Tai – ne smulki kontrabanda, o kontrabanda, veikianti per išvystytus cigarečių platinimo tinklus“, - sakė N.Mačiulis.

Ekonomistas kritikuoja kitų metų biudžetą, kuriame Vyriausybė nenumatė jokių priemonių, kaip reikėtų sumažinti šešėlinę ekonomiką.

„Praėjusi Vyriausybė išsikeldavo labai ambicingus tikslus. Tačiau kol nėra konkrečių finansinių tikslų, tikėtis, kad bus priimtos reikiamos priemonės šešėliui mažinti, sunku. O kitų metų biudžete nėra numatyta jokių planų, kaip turėtų mažėti kontrabanda ir kaip dėl to galėtų pasipildyti biudžetas“, - kalbėjo N.Mačiulis.

Vietoj to, anot „Swedbank“ ekonomisto, planuojamos sunkiai suvokiamos išlaidos, kurios galėtų būti daromos tuomet, jei įvyktų stebuklas ir atsirastų papildomų pajamų.

„Planuojant biudžetą daroma atvirkščiai nei turėtų būti: nepasėjus derliaus jau planuojama, iš ko kelsime puotą“, - taip Vyriausybės planus įvertino N.Mačiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.