Laikas apsispręsti dėl pensijos: kas darosi bankuose

Penktadienį bankų skyriuose eilės buvo ilgesnės nei įprastai, o darbuotojai ateinančius klientus ragino naudotis elektronine bankininkyste. Į bankus skubėjo dėl pensijos kaupimo sunerimę žmonės. Paskutinė diena apsispręsti, kaip kaupti pensijai, yra pirmadienis. Eilės ilgėjo ir todėl, kad mėnesio pabaigoje ir šiaip padaugėja klientų.

SEB banke paslaugų reikia laukti apie valandą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
SEB banke paslaugų reikia laukti apie valandą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Nov 29, 2013, 4:55 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:57 AM

„Teks laukti apie valandą. O gal galėtumėte pasinaudoti elektronine bankininkyste? Taip nereikėtų laukti“, - ragino SEB banko skyriuje Vilniaus Gedimino prospekte darbuotoja.

Banko salėje buvo nusėstos visos vietos. Čia laukė ir jauni, ir pagyvenę klientai. Kaip sakė darbuotoja, nemaža jų dalis atėjo apsispręsti dėl pensijos.

SEB atstovas Arvydas Žilinskas pateikė ir skaičius. Klientai spalio pradžioje pateikdavo per dieną apie 330 prašymų. Spalio pabaigoje srautai išaugo iki 450-550 per dieną.

„Lapkričio viduryje srautai išaugo iki 600-800 prašymų per dieną, o paskutinę lapkričio savaitę didėjo kiekvieną dieną iki rekordinių dydžių.

Tarkim, ketvirtadienį buvo pateikta net 2862 prašymai, iš kurių internetu klientai pateikė 748 prašymus, likusieji buvo aptarnauti banko skyriuose“, - kalbėjo A.Žilinskas.

„Savaitgalio eilės. Mėnesio pabaigoje visuomet žmonių būna daugiau“, - sakė DNB banko atstovas Andrius Vilkancas.

Nors jis nebuvo linkęs didesnio lankytojų srauto su senkančiu terminu, pripažino, kad pastarosiomis savaitėmis besidominčiųjų jomis skaičius smarkiai išaugo.

Apsispręsti dėl pensijos kaupimo būdo ateityje gyventojai turi iki lapkričio pabaigos. Kadangi paskutinė mėnesio diena šeštadienis yra nedarbo diena, pagal teisės aktus galutinis terminas apsisprendimui yra pirmadienis.

Pensijų kaupimo dalyviai pensijų kaupimo bendrovėms gali pateikti sutikimus mokėti papildomą pensijų įmoką savo lėšomis, taip pat pranešimus apie pensijų įmokų pervedimo į pensijų fondą sustabdymą, iki gruodžio 2 d., pirmadienio. Šie sutikimai ir prašymai Pensijų kaupimo sutarčių registre bus registruojamos iki gruodžio 5 d., ketvirtadienio.

Šios savaitės duomenimis, šiuo metu yra įregistruota 1,109 mln. galiojančių pensijų kaupimo sutarčių. 16,5 tūkst. gyventojų nusprendė sustabdyti kaupimą pensijų fonduose.

337,8 tūkst. gyventojų pasirinko kaupti pensiją mokėdami pensijų įmoką savo lėšomis ir gauti papildomą 1 proc. vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio vidurkio dydžio pensijų įmoką iš valstybės biudžeto lėšų.

757 tūkst. gyventojų nusprendė kaupti minimaliai arba nepriėmė jokio sprendimo. Į jų sąskaitas pensijų fonduose pervedamų pensijų įmokų dydis šiemet yra 2,5 proc., kitąmet – 2 proc. dalyvių pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.