Prekybininkams susidoroti su konkurentais padeda valdžios įstaigos

Palangoje konkurentų pabūgusi ir kito prekybos centro statybą prokuratūrai apskundusi „Rimi Lietuva“ antrinė įmonė „Hakonlita“ sulaukė pagalbos. Į šių prekybininkų pusę stojo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Nov 29, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:21 AM

Kaip sustabdyti kitą vasarą nemažą pelno dalį galinčių nunešti konkurentų žygius? Neleisti pradėti statybų.

To siekiantiems prieš pusmetį Palangoje pradėjusio veikti prekybos centro „Rimi“ vadovams uoliai talkina prokuratūra, kuri pasitelkė ir statybų prievaizdus.

Į teismą – strimgalviais

Prie įvažiavimo į Palangą esančioje apleistoje automobilių stovėjimo aikštelėje naują miesto autobusų stotį ir prekybos bei pramogų centrą pradedanti statyti kurorto savivaldybė netikėtos atakos sulaukė šią savaitę.

Miesto valdžia atsitiktinai sužinojo, kad VTPSI praėjusį pirmadienį kreipėsi į teismą ir pareikalavo panaikinti spalio 25-ąją išduotą statybos leidimą.

Pasirodo, net nepaprašiusi kurorto savivaldybės paaiškinimų, inspekcija nustatė, kad leidimas neteisėtas – neva pažeidžia net keletą teisės aktų.

„Kad radusi pažeidimų inspekcija iškart kreiptųsi į teismą dėl leidimo panaikinimo – iki šiol dar negirdėtas dalykas.

Anksčiau savivaldybei informavus apie pastebėtas savavališkas statybas inspekcijos reakcijos tekdavo laukti ilgai“, – tokiu pareigūnų uolumu negalėjo atsistebėti Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Jai buvo keista, jog leidimo dokumentuose trūkumų atradusi inspekcija, kaip anksčiau, net nepasiūlė savivaldybei jų pašalinti.

Pažeidimai kelia abejonių

Kita vertus, inspekcijos aptikti pažeidimai yra abejotini.

Ieškinį teismui pasirašiusi inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėja Lilija Misiulienė projekto dokumentuose pasigedo Valstybinės energetikos inspekcijos derinimo, nes tarp projektuojamų statinių yra katilinė ir dujų tinklai.

Pasak L.Misiulienės, katilinė yra energetikos pastatas, kurio projektą privalėjo tikrinti Energetikos inspekcija.

Bet Energetikos inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Viktoras Alekna projektuotojams teigė, jog konkrečiam pastatui skirtos dujų katilinės vadinamos ne energetikos objektais, o energetikos įrenginiais, kurių projektų inspekcija nederina.

„Mums pateiktas toks projektas būtų atmestas kaip nederinamas.

Inspekcija dalyvaus tik atiduodant objektą eksploatuoti“, – aiškino V.Alekna.

Ar skubino prokuroras?

Kitas VTPSI surastas pažeidimas labiau kelia juoką. Pasirodo, ant keleto lapų trūksta projekto vadovo ir projektuotojo parašų, o ant kai kurių kopijų nėra žymos, kad kopija tikra.

„Šie pažeidimai ištaisomi per pusvalandį. Ar dėl to būtina prašyti teismo panaikinti statybos leidimą?“ – nesuprato A.Kilijonienė.

Vakar į inspekciją paskambinusiai kurorto savivaldybės administracijos vadovei L.Misiulienė teisinosi, kad ją spaudė prokuratūra. Mat statybos leidimo išdavimo teisėtumas buvo tikrinamas prokuratūroje gavus „Rimi Lietuva“ antrinės įmonės „Hakonlita“ skundą.

Tačiau tyrimą dėl viešojo intereso gynimo pradėjęs prokuroras Aivaras Velutis inspekcijos prašė tik patikrinti, ar autobusų stoties ir prekybos centro statybą leidžiantis dokumentas atitinka teisės aktus.

Taip ir liko nesuprantama, ar pažeidimų aptikusi VTPSI sulaukė prokuroro reikalavimo kreiptis į teismą dėl leidimo panaikinimo.

Statybų pradžia tolsta

Konkurentų statybą norinčios sustabdyti „Hakonlitos“ skundo teiginius jau daugiau nei mėnesį tiriantis prokuroras A.Velutis šiuo metu išvykęs į komandiruotę, tad tyrimas dėl viešojo intereso kol kas apskritai nevyksta.

Ieškinį pasirašiusi VTPSI Klaipėdos skyriaus vedėja L.Misiulienė atsisakė ką nors paaiškinti.

Užtat dabar tuštiems valstybės institucijų tyrimams gaištamas laikas „Rimi Lietuva“ vasarą atsipirks su kaupu.

Palangoje turinčio atsirasti kito didelio prekybos centro statybą buvo planuojama pradėti prieš mėnesį ir baigti birželio pabaigoje. Kuo ilgiau bus vilkinama statybų pradžia, tuo didesnė tikimybė, kad prekybos centras „Rimi“ kitų metų vasarą neturės konkurentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.