Paštą užgulė Kalėdų siuntiniai

Pašte eilėje teko praleisti pusvalandį ar dar ilgiau? Vadinasi, dovanas susizgribote siųsti paskutinę akimirką. Tokius klientus prieššventinėmis dienomis keiksnoja ir paštininkai, ir privatūs siuntų vežėjai.

Daugelyje Lietuvos pašto skyrių pastarosiomis dienomis – tikra apgultis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugelyje Lietuvos pašto skyrių pastarosiomis dienomis – tikra apgultis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 20, 2013, 7:28 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:14 PM

Šventiniu laikotarpiu Lietuvos pašto darbo krūvis padidėja dvigubai, palyginti su kitais mėnesiais.

Spėriai tenka suktis ir privatininkams, vežantiems siuntinius į šalis ir iš jų, kur gyvena daug lietuvių. Kalėdų dovanų į Lietuvą atkeliauja tiek pat, kiek ir iškeliauja svetur.

„Tai savotiški dovanų mainai“, – sakė įmonės „Euro siunta“ vadovas Kęstutis Špokas.

Pyksta, kad vežėjai nespėja

Privačių siuntų vežėjai gruodžio viduryje užsakymų sulaukia 3–4 kartus daugiau nei įprasta. „Tačiau taip būna tik savaitę prieš Kalėdas.

Tada visi pyksta, kad nespėsime nuvežti, kad nebegalime paimti“, – pasakojo K.Špokas.

Daugiausia siuntinių „Euro siunta“ gabena į Angliją, Airiją, Norvegiją ir iš šių šalių į Lietuvą. „Dažniausiai tai būna tėvų dovanos vaikams – lietuviškas maistas, šakočiai, namuose kepti sausainiai, vištienos patiekalai“, – vardijo įmonės vadovas.

Prieš 8–10 metų dažniau siuntos keliaudavo į vieną pusę – iš Lietuvos į tas šalis, kuriose gyvena daugiau išvykėlių iš mūsų šalies.

„Dabar dažnai tenka, nuvežus dovaną iš Lietuvos į Angliją, tuo pačiu adresu į mūsų šalį irgi vežti lauktuvių“, – sakė K.Špokas.

Klientai – emigrantai

Paštininkai irgi nesiskundžia klientų stygiumi. Tai liudija eilės pašto skyriuose.

Pastaruosius kelerius metus šalių, į kurias dažniausiai siunčiamos siuntos, sąrašas nesikeičia. Tai Didžioji Britanija, Airija, Norvegija, Vokietija, Švedija, JAV. Šiose valstybėse įsikūrusios didžiausios lietuvių emigrantų bendruomenės.

Daugiausia siuntų gaunama iš Vokietijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Airijos, Norvegijos, Rusijos.

„Šįmet pastebėjome, kad lapkričio pabaigoje daugiau siuntų buvo siunčiama į Lietuvą nei iš jos. Greičiausiai lietuviai šventines dovanas pirko užsienio šalių internetinėse parduotuvėse“, – sakė Lietuvos pašto atstovė Aurelija Jonušaitė.

Sukrunta paskutinę savaitę

Kasmet dar lapkričio pabaigoje Lietuvos paštas primena, kada reikėtų pradėti rūpintis šventinių sveikinimų ar lauktuvių išsiuntimu.

„Tačiau šį darbą gyventojai pasilieka jei ne paskutinei dienai, bent paskutinei savaitei.

Todėl ne visos siuntos, išsiųstos likus savaitei iki švenčių, pasiekia gavėjus. Pavyzdžiui, į tolimesnes šalis – JAV, Australiją ar Kiniją dovanas reikėtų išsiųsti bent prieš dvi, o geriausia – tris savaites“, – sakė A.Jonušaitė.

Siunčia draudžiamus daiktus

Prieš šventes paštininkai susiduria ir su pavojais. Dalis žmonių sumano siųsti bengališkųjų ugnelių, fejerverkų ir įvairių pirotechnikos gaminių.

Tokius daiktus dėti į siuntas griežtai draudžiama, nes jie gali sprogti ir sužaloti tiek pašto darbuotojus, tiek kitus žmones ar net patį siuntos gavėją.

„Muitinės atstovai kasdien sulaiko ne vieną siuntą, kurioje siunčiami fejerverkai ar bengališkosios ugnelės. Jos grąžinamos siuntėjams arba konfiskuojamos, o siuntimo išlaidos nėra grąžinamos“, – įspėjo A.Jonušaitė.

Pasiekė rekordą

Sunki pastaroji savaitė yra ir bendrovei „Skubios siuntos“, kuri atstovauja tarptautiniam tinklui UPS.

Kaip sakė įmonės vadovas Vladas Lašas, gruodžio 17-ąją pasauliniame UPS tinkle pasiektas rekordas – sulaukta 29 mln. siuntų.

„Lietuva yra nedidelė pasaulio dalis, bet šiemet prieš šventes mūsų veiklos apimtis 20 procentų didesnė nei prieš metus“, – džiaugėsi V.Lašas.

„Skubių siuntų“ klientų gretose – daugiausia verslo atstovai, turintys partnerių Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje.

„Leidžiame Lietuvai konkuruoti pasaulyje. Tarkime, greitai nusiųsti savo produktų pavyzdžius partneriams atokiausiame pasaulio krašte“, – pasakojo V.Lašas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.