B.Obama leido amerikiečiams lengviau atsikvėpti

Ketvirtadienį JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė valstybės ir karinio biudžeto projektus - panašu, kad sunkus laikotarpis šalies valdžiai baigėsi.

Paskutinius oficialiuosius dokumentus šiais metais B.Obama pasirašė viešėdamas Havajuose.<br>AP nuotr.
Paskutinius oficialiuosius dokumentus šiais metais B.Obama pasirašė viešėdamas Havajuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 27, 2013, 8:58 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:44 PM

B.Obama, atostogų metu viešėdamas Havajuose, pasirašė paskutinius oficialiuosius dokumentus šiais metais. Nors biudžetas ir visiškai netenkina nei prezidento, nei JAV Kongreso, tačiau naujoji sutartis nutraukia fiskalinę sumaištį šalyje ir užkerta kelią galimam naujam federalinių institucijų darbo stabdymui per ateinančius dvejus metus.

Tiesa, kai kurie ekspertai nurodo, kad taikos laikotarpis valdžioje gali būti trumpalaikis, rašo AP. Jau nuo ateinančių metu pradžios vėl prasidės kova dėl Jungtinių Valstijų skolinimosi limito didinimo - sprendimą valstybės iždas turi priimti iki vasario pabaigos arba kovo pradžios.

Tiek prezidento administracija, tiek respublikonai šiuo klausimu griežtai laikosi savo pozicijų: pastarieji prieš pakeldami skolos ribą reikalauja įvairių nuolaidų, o B.Obama primygtinai teigia nenorįs derėtis.

Biudžeto projekte nuspręsta sušvelninti griežtus automatinius biudžeto apkarpymus tiek Pentagonui, tiek ir smulkesnėms karinėms tarnyboms. Per ateinančius dvejus metus įvykdyti karinio biudžeto apkarpymai buvo sumažinti - finansavimas vėl padidintas maždaug 63 mlrd. JAV dolerių.

Prognozuojama kitose srityse sutaupyti 85 mlrd. JAV dolerių: didinamas oro uosto saugumo mokestis ir apmokestinimas, kurį įvairios korporacijos moka už savo darbuotojams valstybės garantuojamas pensijas. Taip pat sumažintos išmokos kariškiams - šie įvairūs pokyčiai turėtų per ateinančius dešimt metų valstybei padėti sutaupyti apie 6,3 mlrd. JAV dolerių.

Gynybos biudžete numatoma karinėms pajėgoms ir jas aptarnaujančiam personalui didinti atlyginimus procentu ir padengti sektoriaus išlaidas karinėms operacijoms, laivams, lėktuvams ir karinėms bazėms. JAV karinis biudžetas sieks 552,1 mlrd. JAV dolerių, iš kurių 80,7 mlrd. JAV dolerių bus skirta karui Afganistane ir kitoms užjūrio operacijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.