Iš pusantro tūkstančio šernų maro virusu užsikrėtę buvo tik du

Sausį buvo ištirta kone pusantro tūkstančio sumedžiotų šernų norėdama išsaiškinti, ar jie neužsikrėtę afrikiniu kiaulių maru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2014, 6:14 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:18 PM

„Trijų ir dešimties kilometrų spinduliu aplink Šalčininkų ir Alytaus-Varėnos rajonų miškus, kuriuose buvo patvirtinti afrikinio kiaulių maro židiniai, ypatingai sustiprinta ir gyventojų laikomų kiaulių stebėsena. Tiriami visų šioje teritorijoje skerdžiamų kiaulių kraujo ir organų mėginiai. Nuo afrikinio kiaulių maro paskelbimo sausio 24 dieną ištirti 534 kiaulių mėginiai. Teigiamų afrikinio kiaulių maro viruso atvejų kiaulių laikymo vietose nėra nustatyta, tačiau viruso plitimo grėsmė yra labai didelė“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Afrikinio kiaulių maro situacijai šalyje aptarti ir numatyti tolimesniems šios ligos likvidavimo būdams, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje šių metų vasario 5 d. (trečiadienį) organizuojamas ekspertų darbo grupės susitikimas. Jame pakviesti dalyvauti Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos Akademijos, Vilniaus Universiteto Gamtos mokslų fakulteto, Gamtos tyrimų centro ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena kiaulių laikytojams ir medžiotojams, kad afrikinio kiaulių maro virusas yra labai atsparus, todėl privaloma laikytis griežtų biologinės saugos reikalavimų visose kiaulių laikymo vietose bei dorojant sumedžiotus šernus.

Radus nugaišusį laukinį gyvūną privaloma nedelsiant (ne vėliau kaip per 48 valandas) pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai užkrečiamųjų ligų tyrimams.

Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radus nugaišusį gyvūną, raginami visuomet elgtis taip, kaip nustačius gyvūnų užkrečiamąją ligą ir imtis visų būtinų priemonių, kad liga nebūtų išplatinta. Šių priemonių privalu laikytis, kol laboratoriniais tyrimais nebus patvirtinta tiksli diagnozė.

Afrikinis kiaulių maras - žmonėms nepavojinga liga. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užtikrina gyventojus, jog Lietuvoje parduodama kiauliena yra saugi vartoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.