Stebuklų Lietuva: mokesčių inspekcija persekioja net mažamečius

Įtaria, kad sklypus dovanojo tėvai

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-02-04 14:49, atnaujinta 2018-02-16 17:35

Pasirodo, Lietuvoje yra net aštuoni vaikai, vengiantys sumokėti žemės mokestį. Visų jų gyvenamosios vietos adreso VMI nežino ir negali išsiųsti deklaracijų.

Jauniausia ieškomų skolininkų sąraše - Miglė Krušinskytė. Jai birželio 22 dieną sukaks tik ketveri metai.

VMI taip pat neranda Anos ir Viktorijos Behrendt. Iš gimimo datos galima spręsti, kad šios mažametės žemės savininkės yra dvynukės. Sklypus turinčios mergaitės gimusios 2009 metų birželio 21 dieną.

Sąrašo paskelbimo dieną Auksė Minkevičiūtė šventė dešimtąjį gimtadienį. Tad iš VMI mergaitė sulaukė savotiškos dovanos. Mokesčio nesumokėjęs ir Andrius Žurba, gimęs 2000 metų liepos 22 dieną.

Kovo 8 dieną 13-ąjį gimtadienį švęsianti Kamilė Zagurskytė taip pat neatsiskaitė su valstybe. Kiek jaunesnė ieškoma skolininkė Redita Kamarovaitė, kuriai vasarį sukaks dvylika.

Skolininkų sąraše dar yra Ervinas Buivydis, kuris gimęs 2001 metų birželio 2 dieną.

Įtaria, kad sklypus dovanojo tėvai

„Pasirodo, Lietuvoje yra ir nemokių vaikų“, - juokėsi Lietuvos žemės savininkų sąjungos tarybos pirmininko pavaduotojas Kęstutis Mozeris.

Jis spėjo, kad dauguma mažųjų žemės savininkų - senelių ar kitų artimųjų palikimą gavę vaikai. Gali būti, kad sklypus vaikams dovanojo tėvai. Juk Lietuvoje nuosavybės amžiaus cenzo nėra.

Teisininkas K.Mozeris atmetė prielaidą, kad perrašant sklypus mažamečių vardu vengiama mokėti žemės mokestį.

Jis prisiminė vienos Vilniuje gyvenančios šeimos pavyzdį, kai įrašant vaiką į eilę darželyje buvo reikalaujama nurodyti net tik tėvų, bet ir mažylių deklaruojamą gyvenamąją vietą.

K.Mozerio nuomone, tėvai ar globėjai, dovanoję žemės mažyliams, privalėjo prisiimti jų teises ir pareigas. Juk mažamečiai neturi pilno veiksnumo.

Be mažamečių, VMI paskelbtame sąraše - per 900 gyventojų ir 13 juridinių asmenų, kurie už žemę valstybei turi sumokėti per 155 tūkst. litų.

„Šie mokesčių mokėtojai Gyventojų registre nėra nurodę tikslaus savo gyvenamosios vietos adreso, tik savivaldybę, todėl jiems negalime pristatyti žemės mokesčio deklaracijų.

Gaila, kad turėdami žemės, už kurią kasmet privalu sumokėti žemės mokestį, jie patys nepasirūpino laiku atlikti mokestinės prievolės“, - sakė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Ji priminė, kad žemės mokestį reikėjo sumokėti iki praėjusių metų lapkričio 15 dienos.

Mokesčių inspekcija pripažįsta klaidą

Antradienį po pietų VMI susigriebė, kad sąraše atsidūrė ir keli vaikai žemės savininkų. Vietoj jų turėjo būti paskelbti duomenys jų atstovų (tėvų, globėjų ir pan.), kurie atsakingi už prievolių valstybei įvykdymą, t.y. žemės mokesčio sumokėjimą.

Paskelbtas sąrašas šiuo metu yra koreguojamas ir atnaujinamas.   „VMI atsiprašo už nekorektišką kai kurių duomenų paskelbimą ir sieks užtikrinti, kad visi skelbiami duomenys būtų tikslūs“, - sakė VMI prie Finansų ministerijos viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

VMI pažymi, kad asmenų duomenys, saugomi įstatymo, nebuvo paviešinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.