Liberalai ragina privatizuoti valstybės įmonių dalį

Liberalai griežtai nepritaria valdančiųjų planams įvesti naujus mokesčius automobilių savininkams ir papildomai didinti akcizus alkoholiui. Jie mano, kad jei valstybė siekia kompensuoti pensijas, papildomų lėšų galima rasti parduodant dalį valstybės įmonių akcijų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:24 AM

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Steponavičius atkreipė dėmesį, kad pardavus vos po 5 proc. biržoje šiandien listinguojamų trijų valstybės akcinių bendrovių – „Lesto“, „Lietuvos energijos gamyba“ ir „Litgrid“ akcijų, valstybė surinktų daugiau nei 200 milijonų litų. Tai – bemaž pusė visos pensijoms kompensuoti reikiamos sumos (kompensacijoms Vyriausybė numato 443 mln. Lt).

„Jei valdantiesiems trūksta fantazijos, kur rasti lėšų, tai negali tapti pretekstu kišti ranką į mokesčių mokėtojų kišenę. Parduodama labai nedidelę dalį akcijų valstybė niekuo nerizikuoja – bendrovių kontrolė ir valdymas lieka valstybės rankose, o įmonės atėjus privačiam kapitalui galėtų siekti geresnių veiklos rezultatų“, – šiandien Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė liberalas G. Steponavičius.

Liberalai primena, kad statistiškai vidutinė valstybės valdomų įmonių grąža siekia vos kiek daugiau nei 2 proc., o privačių bendrovių – apie 10 proc.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Remigijaus Šimašiaus teigimu, svarbu siekti, kad tokios valstybės įmonės kaip „Lietuvos paštas“ ir „Lietuvos geležinkeliai“ pagaliau taptų akcijų biržos dalyvėmis. Tai valstybei ne tik leistų gauti papildomų lėšų, bet ir pridėtų įmonėms skaidrumo, leistų efektyviau investuoti ir valdyti išlaidas.

„Dabartiniai pensininkai per visą savo gyvenimą daug dirbo, kad būtų sukurtas šiandien valstybės valdomas turtas. Todėl pirmiausia iš jo gaunamos pajamos ir turėtų tarnauti kaip priemonė atkurti pensijas. Privatizavus dalį valstybės įmonių, kurios šiandien valdomos ne visiškai racionaliai, galėtume išjudinti šalies ekonomiką. O bet kokie siekiai didinti mokesčius reiškia tik tai, kad mažėtų darbo vietų ir realios gyventojų pajamos“, – teigė R. Šimašius.

Liberalai griežtai nepritaria, kad vienos dalies šalies gyventojų problemos būtų sprendžiamos visų šalies mokesčių mokėtojų sąskaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.