Skandalas dėl nesveiko maisto darželiuose tebuvo muilo burbulas

Reaguodama į Lietuvos tėvų forumo nerimą, kad Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigose mažamečiai maitinami kenksmingu maistu, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko tyrimą ir Vilniaus vaikų darželiuose, ir įmonėje, kuri jiems tiekia maistą. Inspektoriai jokių mikrobiologinės taršos pažeidimų neaptiko.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-14 11:32, atnaujinta 2018-02-16 08:05

Lietuvos vaikų tėvų forumas rėmėsi visuomenės sveikatos specialistės komentarais, kad vaikams skirtuose produktuose yra jų sveikatai kenksmingų medžiagų.

Pasak Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, atsiliepiant į Lietuvos tėvų forumo išplatintą informaciją spaudai, telieka apgailestauti, kad dėl visuomenės sveikatos specialistės žinių stokos, pateikta neteisinga informacija vertinant atliktus tyrimus ne tik dėl mikrobiologinės taršos, bet ir dėl maisto priedų gliutamo rūgšties, nitratų ir nitritų nustatymo.

Tiesa, A.Išarienė sakė turinti ir priekaištų: tyrimo metu paimti 6 maisto produktų mėginiai neatitiko gamintojų deklaruotų kokybės rodiklių

VMVT vykdo ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių valstybinę kontrolę, kurios metu vertinama maisto produktų sauga, kokybė, higienos reikalavimai, tikrinama, ar vaikai maitinami vadovaujantis reikalavimais, patvirtintais Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro.

Valstybinės kontrolės duomenimis, ikimokyklinėse ugdymo įstaigose dažniausiai nustatomi bendri higienos (54 proc.) savikontrolės (26 proc.), technologijų (6 proc.), produktų kokybės (8 proc.), atsekamumo (2 proc.), personalo higienos (4 proc.) pažeidimai. Patikrinimai, kurių metu randama draudžiamų maisto priedų, sudaro apie 5 %, neleistinų vaikų mityboje maisto produktų – 1 proc..

Atsiliepiant į Lietuvos tėvų forumo iškeltas problemas, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko patikrinimus sostinės lopšeliuose darželiuose „Varpelis“ (Ukmergės g. 204), „Aušrelė“ (Gerosios Vilties g. 28), „Viltenė“ (Gerosios Vilties g. 7A), „Jovarėlis“ (S. Stanevičiaus g. 21), „Sakalėlis“ (S. Stanevičiaus g. 86). Įvertinus, kad visiems lopšeliams darželiams maisto produktus ir žaliavas tiekia bendrovė „Pontem“ (Ukmergės g. 126, Vilnius), atliktas ir šios įmonės tikslinis patikrinimas.

Patikrinimų metu buvo paimta 17 maisto produktų mėginių, kurie ištirti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Atrinkti virtų dešrelių, varškės, pieno, jogurtų, virtų ir karštai rūkytų dešrų, sausainių, įvairių džemų ir kiti mėginiai, atlikti šių produktų cheminiai (nustatyti drėgmės, riebalų, azoto, baltymų, angliavandenių, krakmolo, nitratų ir nitritų, glutamo rūgšties, konservantų, sojos baltymų, saldiklių ir kt. kiekiai procentais) ir mikrobiologiniai tyrimai.

Nė viename tirtame maisto produktų mėginyje nebuvo nustatyta mikrobiologinė tarša, kuri keltų pavojų vaikų sveikatai, maisto priedų kiekiai taip pat atitiko leistinus.

Tačiau 6 maisto produktų mėginiai neatitiko gamintojų deklaruotų kokybės rodiklių. Tai 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ pienas, 9 proc. trinta varškė, 2 proc. braškių skonio jogurtas ,,GAR 2”, virtos ,,Pieniškose dobilo” dešrelės, karštai rūkyta „Vienuolio“ dešra ir braškių džemas.

,,Išanalizavus tikrinimo duomenis, nustebino, kad kai kurie Lietuvos gamintojai teikia vaikams ne visada atitinkančius kokybę produktus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusiais metais tikrino, ar rinkoje esantys mėsos gaminiai atitinka jų rūšies nustatymo rodiklius, ir tik 8 proc. patikrintos produkcijos buvo su pažeidimais. Todėl labai atsakingai tęsime pradėtą tyrimą, ieškosime priežasčių, kodėl produktai vaikams buvo prastesnės kokybės”, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Pasak Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, atsiliepiant į Lietuvos tėvų forumo išplatintą informaciją spaudai, telieka apgailestauti, kad dėl visuomenės sveikatos specialistės žinių stokos, pateikta neteisinga informacija vertinant atliktus tyrimus ne tik dėl mikrobiologinės taršos, bet ir dėl maisto priedų gliutamo rūgšties, nitratų ir nitritų nustatymo.

Juk glutamo rūgštis natūraliai aptinkama obuoliuose, mėsoje ir kituose produktuose. Pateikti komentarai ne tik galėjo suklaidinti visuomenę, bet ir sukelti nepagrįstas abejones dėl maisto priedų, kai pagal pakankamai griežtus Sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus, maisto priedą konservantą natrio nitritą leidžiama naudoti mėsos gaminiuose, skirtuose vaikų mitybai. A.Išarienė pabrėžė, kad Europos maisto saugos tarnyba, remdamasi moksliniais pagrindais, yra patvirtinusi, jog reglamentuoti maisto priedų kiekiai laikomi saugiais.

,,Esame atviri ir toliau bendradarbiausime su Lietuvos tėvų forumu, pritariame jų nuostatai, kad vaikai turi būti maitinami tik tinkamos kokybės ir saugiu maistu, sveikatai palankiais patiekalais. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai regionuose bendradarbiauja su savivaldybių švietimo skyriais, todėl padėtis gerėja.

Šiais metais laboratorinių tyrimų pagalba ir toliau bus kontroliuojama vaikų mitybai skirtų maisto produktų kokybė ir sauga.

Planinių patikrinimų metu bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyriuose numatyta tirti gaminamus patiekalus faktiniam kaloringumui nustatyti, tikrinti druskos kiekį patiekaluose, atlikti naudojamo vandens mikrobiologinius tyrimus. Nustatę pažeidimus, drausminsime maisto tvarkytojus taikydami nuobaudas”, – sakė Maisto skyriaus vedėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.