„Kalašnikov“ automatų šlovės saulė - jau leidžiasi

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Feb 16, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:15 AM

„Kalašnikovo“ automatų legenda blėsta. Automatai, kuriais pasaulyje daugiau nei bet kuriais kitais šaunamaisiais ginklais yra nužudyta žmonių, tampa niekam nebereikalingi.

Nauji šaunamieji ginklai šiemet pradėjo žvangėti Vietname. Jame ką tik pradėjo suktis naujos gamyklos konvejeriai, ant kurių surenkami Izraelio konstruktorių sukurti „Galil ACE 31“ ir „Galil ACR 32“ automatai.

Įmonę, kuriai buvo paklota 100 mln. JAV dolerių, pastatė Izraelio gynybinis koncernas „IWI“. Gamyklos užduotis – aprūpinti naujais šaunamaisiais ginklais maždaug pusę milijono karių turinčią Vietnamo liaudies armiją. Iki šiol ji buvo apginkluota senais, sovietmečiu pagamintais „Kalašnikov“ automatais.

Pastaruosius kelerius metus į Vietnamą buvo siunčiamos nedidelės automatų „Uzi“, „Tavor“ siuntos, kulkosvaidžiai, granatsvaidžiai „Matador“ ar snaiperių šautuvai. Bet jie atitekdavo tik specialiųjų operacijų pajėgoms. Tačiau netrukus bus perginkluota visa Vietnamo liaudies armija.

Įdomu ir tai, kad Tel Avivo pastangomis vietnamiečiai ėmėsi gaminti „Galil ACE“ automatą, kuris yra lyg iš akies trauktas sovietų „Kalašnikov“. Tačiau tai tobulesnė jo modifikacija. Nes izraeliečiams pavyko pašalinti sovietinio pirmtako trūkumus.

„Kalašnikov“ automatas sukelia didelę atatranką, dėl kurios mažėja šūvio tikslumas. Šaudant serijomis, atatranka smarkiai purto šaulį, ir tai nukreipia automatą nuo taikinio.

Kariai skundžiasi ir prasta „Kalašnikov“ automatų argonomika, ir tuo, kad jam sudėtinga pritaikyti šiuolaikinius optinius taikiklius.

Rusija taip pat piršosi Vietnamui, - siūlė pastatyti pačių moderniausių Kalašnikovo automatų gamyklą įtikinėdama, kad pastarieji ginklai yra „beveik“ neprastesni už izraeliečių. Tačiau nepavyko sutarti dėl kainos. Mat rusų pasiūlymas buvo 2,5 karto brangesnis nei izraeliečių, ir sukosi apie 250 mln. JAV dolerių. Tad Rusijos karo pramonė, ko gero, visam laikui prarado Vietnamą kaip gana gerą užsakovą.

Kita vertus, legendinis „Kalašnikov“ automatas pastaruoju metu tampa nebereikalingas nė pačiai Rusijos kariuomenei. Jo gamyba stingsta Udmurtijos sostinėje, - Iževske esančioje gamykloje. Viena ją stabdančių priežasčių – šių ginklų perteklius.

Pasak karo eksperto Viktoro Litovkino, oficialiais duomenimis, kariniuose sandėliuose sukrauta apie 17 milijonų šių ginklų atsargų. „Net jei kiekvienas Rusų armijos karys tyrėtų po du ginklus, tereikėtų pusantro milijono „Kalašnikov“ automatų, - sakė V.Litovkinas. - Makarovo pistoletų taip pat yra gerokai daugiau nei reikia. Sandėliuose jų dūlėja apie 6 milijonus“.

Kariai nėra patenkinti ir Makarovo pistoletais. 2011-ųjų pabaigoje generalinio štabo viršininkas Nikolajus Makarovas pareiškė, kad „armijos netenkina tai, kad daugybė rusiškų ginklų, tarp jų – ir šaunamųjų, yra prastesni už jų užsienietiškus analogus“.

Ši pastaba pirmiausia buvo skirta pačiam masiškiausiam AK-47 serijos „Kalašnikov“ automatui. Tačiau ir moderinizuoti jo analogai tėra šiek tiek geresni.

Pastarųjų automatų užsienyje niekas nebeperka, ir „Kalašnikov“ koncernas atsidūrė ties bankroto slenksčiu. Pasak koncerno generalinio direktoriaus Aleksejaus Krivaručko, praėjusiais metais gamykla patyrė 1,7 mlrd. rublių nuostolio, o ir šiemet situacija nė kiek nepagerėjo.

x x x

Kalašnikovo automatas buvo naudojamas daugiau kaip šimte pasaulio šalių ir yra įtrauktas į įžymių XX amžiaus išradimų sąrašą.

1947-aisiais M.Kalašnikovas sukūrė ginklą, - garsųjį automatą AK-47, kuris tapo beatodairiškų žūdynių simboliu.

Udmurtijoje dirbęs konstruktorius Sovietų Sąjungoje buvo laikomas nacionaliniu didvyriu ir išdidžiosios Maskvos praeities simboliu.

1949 –aisiais automatu buvo apginkluota Sovietų Sąjunga. Nuo to laiko buvo sukurtos kelios šio ginklo modifikacijos. Naujausioji Kalašnikovo automatų karta, vadinamoji „100-oji serija“, pasirodė paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.