Amerikiečiai pričiupo dar vieną Šveicarijos banką

Šveicarijos bankas „Credit Suisse“ padėjo savo klientams iš JAV slėpti jų sąskaitas Šveicarijoje ir taip išvengti milijardų dolerių mokesčių, kuriuos turėjo sumokėti JAV. Apie tai skelbiama JAV Kongreso komiteto pranešime.

"Credit Suisse" siūlo JAV sumokėti 800 mln. dolerių, kad būtų nutrauktas tyrimas.<br>AP nuotr.
"Credit Suisse" siūlo JAV sumokėti 800 mln. dolerių, kad būtų nutrauktas tyrimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA

2014-02-26 09:15, atnaujinta 2018-02-15 22:34

Teigiama, kad banke „Credit Suisse“ buvo atidaryta per 22 tūkst. amerikiečių klientų sąskaitų, kurių bendra suma siekė 10-12 mlrd. dolerių. Ataskaitoje tvirtinama, kad bankininkai padėjo klientams įsteigti lengvatinio apmokestinimo kompanijas ir atlikti transakcijas taip, kad nekiltų jokių įtarimų.

„Nuo 2001 iki 2008 metų „Credit Suisse“ naudojo tokią bankininkystės praktiką, kuri padėdavo JAV klientams išvengti mokesčių“, – teigiama JAV Kongreso komiteto pranešime. Buvo atidaromos nedeklaruotos Šveicarijos sąskaitos arba tokios sąskaitos, kuriose buvo nuslepiama JAV nuosavybės teisė. Be to, į JAV buvo siunčiami Šveicarijos bankininkai verbuoti naujų klientų.

JAV prokurorai įtaria 14 Šveicarijos bankų, kure galėjo padėti pasiturintiems amerikiečiams nuslėpti mokesčius.

„Credit Suisse“ – ne pirmas Šveicarijos bankas, kaltinamas padėjęs JAV mokesčių mokėtojams vengti mokesčių. 2009 m. atlikus analogišką tyrimą prieš UBS, bankas buvo priverstas sumokėti 780 mln. dolerių baudą.

„Credit Suisse“ pasiūlė sumokėti apie 800 mln. dolerių kompensacijas mainais į nutrauktą tyrimą. Kai kurių pareigūnų manymu, ši suma pernelyg maža, atsižvelgiant į piktnaudžiavimo mastą.

Kaip pranešė JAV teisingumo departamento atstovė, 73 sąskaitų turėtojams, taip pat 35 bankininkams ir finansų konsultantams bus pateikti kaltinimai mokesčių vengimu ir su tuo susijusiais nusikaltimais, vos tik tam bus tinkamos aplinkybės.

Pasak atstovės, 43 tūkst. mokesčių vengėjų buvo priversti prisipažinti nesumokėję mokesčių ir sumokėti apie 6 mlrd. dolerių baudų ir mokesčių. Be to, per 100 Šveicarijos finansinių organizacijų sutiko pradėti bendradarbiavimą su kompetentingomis institucijomis ir sumokėti baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.