Artėja pensija? Kaip atgauti pinigus iš pensijų fondo

Kaupiau pinigus pensijų fonde. Artėja pensija ir aš nežinau, nei kiek pinigų sukaupiau, nei kur, nei kaip juos pasiimti. Ką daryti?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:58 PM

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas:

"Likus trims mėnesiams iki asmeniui sueina pensijinis amžius, pensijų kaupimo bendrovė, su kuria esate sudaręs pensijų kaupimo sutartį, susisieks su Jumis. Per likusius tris mėnesius reikia apsispręsti, ar žadate ir toliau dirbti ir kaupti pensijų įmokas ar norite išeiti į pensiją.

Apsisprendusiems išeiti į pensiją, reikia pasirašyti kliento Pensijos išmokos sutartį bei nurodyti, į kurią sąskaitą pervesti lėšas.

Jei asmuo išeina į pensiją sulaukęs 62 metų ir yra sukaupęs ne didesnę nei 34 846 litų sumą, pinigai į nurodytą sąskaitą pervedami iškart.

Jei II pakopos pensijų fonde esate sukaupęs didesnę sumą, pagal įstatymą privalėsite įsigyti anuitetą.

Anuitetas – tai periodinių pensijos išmokų paslauga, kurią teikia gyvybės draudimo įmonės.

Jei į pensiją išeinama sulaukus kito amžiaus, suma, kurią pasiekus būtina įsigyti anuitetą, nežymiai skiriasi – jas tvirtina Lietuvos bankas.

Parašius prašymą dėl privalomojo pensijų anuiteto, reikia kreiptis į gyvybės draudimo bendrovę dėl pensijų išmokų gavimo sutarties, kuriai įsigalėjus, II pakopos pensijų fondo valdytojas gyvybės draudimo bendrovei perves Jūsų sukauptas lėšas.

Pensijos dydis priklauso nuo anuiteto mokėjimo laikotarpio. Kuo jis mažesnis, tuo didesnės pensijų išmokos.

Galima pasirinkti papildomai kainuojantį garantuotą pensijų išmokų mokėjimo laikotarpį – 5, 10 arba 15 metų. Jei pensijų išmokų gavėjas išgyvena visą garantuotą laikotarpį, jis ir toliau gauna išmokas – iki savo gyvenimo pabaigos.

Galima pasirinkti tokią pensijos mokėjimo sistemą, kad po Jūsų mirties pensiją kurį laiką gautų jūsų artimieji.

Pensija mirusiojo artimiesiems mokama tokiu atveju, jei žmogus miršta nepasibaigus garantuotam anuiteto laikotarpiui. Pasibaigus garantuotam anuiteto išmokos laikotarpiui paveldėjimo teisės gauti mirusio artimojo pensiją nebelieka".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.