Net ir daržininkystė gali būti pavojinga gyvybei

Savo žemėje nusižiūrėjau naują vietą daržui, tačiau netoliese po žeme yra nutiestas elektros kabelis. Kokiu atstumu nuo jo aš galiu be baimės dirbti žemės ūkio darbus?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:16 PM

Ervinas Pareigis, LESTO Dispečerinio valdymo departamento Režimų planavimo skyriaus vadovas

„Kasmet užfiksuojama po kelis šimtus atvejų, kuomet požeminiai elektros kabeliai dėl neatsakingai vykdomų darbų pažeidžiami trečiųjų šalių – kiekvienu atveju kyla didelė grėsmė dirbančių asmenų saugumui, elektros energijos tiekimas nutrūksta dešimtims tūkstančių elektros vartotojų.

Neinformavus bendrovės LESTO, elektros tinklų apsaugos zonose negalima kasinėti, genėti želdinių bei kirsti medžių, kurie gali užvirsti ant elektros oro linijų.

Apsaugos zonose esančiuose žemės sklypuose gali būti vykdoma įprastinė žemės ūkio bei kita veikla, tačiau tik laikantis elektros tinklų apsaugos taisyklių. Be raštiško LESTO leidimo žemė negali būti kasama, melioruojama, užtvindoma, negalima griauti statinių, jų remontuoti, sodinti arba kirsti medžių.

Pažeidus vidutinės įtampos kabelį, kelių metrų spinduliu esantys žmonės gali būti mirtinai traumuoti. Norint darbuotis elektros kabelių apsaugos zonoje, reikia pasirūpinti leidimais.

Kabelių elektros linijų apsaugos zona sudaro po 1 metrą į abi puses, o kabelių saugumą užtikrinti turi sklypų savininkai. Kabelio apsaugos zonoje draudžiama kasti giliau nei 30 cm ir rekomenduojama tokių darbų apskritai vengti, kadangi dėl grunto judėjimų kabelio gylis gali kisti. Žemosios ir vidutinės įtampos (0,4-10 kV) elektros oro linijų apsaugos zonos siekia nuo 2 iki 10 metrų į abi puses.

Atsakomybę ir pareigas už želdinių genėjimą prie oro linijų dalijasi ir LESTO, ir žemės naudotojai, kurių želdiniai auga oro linijų apsaugos zonose ar šalia jų. LESTO želdinius kerta ir geni valstybiniuose ir privačiuose miškuose, taip pat nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, draustiniuose, kuriuose nutiestos elektros oro linijos.

Miestuose, gyvenvietėse, miško parkuose, sodybose ir soduose oro linijų apsaugos zonose medžius ir krūmus kerta ir geni želdinius prižiūrinčios organizacijos arba žemės savininkai bei naudotojai.

Privačių valdų savininkai prieš kirsdami ir genėdami jiems priklausančius medžius ir krūmus, augančius šalia elektros oro linijų, darbus prieš tai turėtų suderinti su LESTO, kadangi dažnai dėl tokių darbų reikia atjungti elektros energijos tiekimą.

LESTO elektros linijų apžiūrų metu ar esant gedimams turi teisę nupjauti ar apgenėti želdinių savininkų apleistus ar netinkamai prižiūrimus želdinius, dėl kurių kyla grėsmė.

Todėl raginame gyventojus būti atsakingais, pilietiškais ir patiems rūpintis jiems priklausančiu turtu. LESTO ne visuomet gali laiku pastebėti, kad neprižiūrimi želdiniai jau kelia grėsmę saugiam elektros energijos tiekimui.

Dažniausiai oro linijos būna nutiestos daug anksčiau, nei po jomis pasodinti medžiai. Jau sodindami medžius žmonės turi iš anksto numatyti, kokių nepageidaujamų pasekmių tai gali turėti ir kad atsiranda atsakomybė želdinius prižiūrėti. Visi darbai elektros tinklų apsaugos zonose derinami su želdinių ir nuosavybės savininkais, išskyrus avarinių gedimų atvejus.

Jei gyventojai akivaizdžiai mato, kad medžių šakos jau liečia laidus ar medžiai yra pavojingai pasvirę, apie tai turėtų pranešti LESTO bendruoju klientų aptarnavimo telefonu 1802. Šiuo telefonu galima pasiteirauti ir dėl žemės kasimo darbų, kitais aktualiais elektros energijos tiekimo klausimais".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.