Nuodingų sieros junginių aptikta ispaniškuose maisto papilduose

Siera, litis, germanis. Tai - cheminės medžiagos, kurių aptikta ipaniškuose maisto papilduose. Jais buvo prekiaujama ir Lietuvoje, todėl, anot rinkos prižiūrėtojų, vartotojai turėtų patikrinti ir savo vaistų spinteles.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2014, 11:09 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:20 AM

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Ispanijos dėl maisto papildų „Azufre“, „Leva-Lit Lithium“ ir „Germanium“ (gamintojas – "Soria Natural S.A.“, Ispanija), kurių sudėtyje nustatyta neleistinų medžiagų.

Sieros, ličio ir germanio turintys papildai buvo išplatinti Andoroje, Portugalijoje, Suomijoje, Graikijoje ir Belgijoje. Pradėjus tyrimą nustatyta, kad šių maisto papildų į Lietuvą įvežė Kaune registruota Eduardo Kazlausko individuali įmonė. Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsdami patikrino minėtą įmonę. Patikrinimo metu buvo rasti 9 vienetai maisto papildų „Azufre“ (serija 0076, geriausia suvartoti iki 09-2015), kurių sudėtyje yra neleistinų sieros junginių.

Maisto papildų „Leva-Lit Lithium“, savo sudėtyje turinčių ličio ir „Germanium“, turinčių germanio, prekyboje nerasta. E.Kazlausko įmonės administracijos teigimu, maisto papildu „Germanium“ įmonė nebeprekiauja pastaruosius 5 metus. Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė realizuoti patikrinimo metu rastus nesaugius maisto papildus „Azufre“ ir nurodė juos saugiai sunaikinti arba grąžinti tiekėjui. "Vitaminų ir mineralinių medžiagų bei jų formų naudojimą maisto papildų gamyboje reglamentuoja 2009 metais išleistas Europos Komisijos reglamentas, kuriame pateiktas šių medžiagų bei jų formų, leidžiamų naudoti gaminant maisto papildus, sąrašas. Tame sąraše nėra nei vienos iš aukščiau išvardintų mineralinių medžiagų“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Sužiedelytė. Vartotojai, įsigiję šių nesaugių maisto papildų, gali grąžinti juos platintojams ar prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.