Rusai pastatė Lietuvai naujas užkardas

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ nuo ketvirtadienio įveda laikinus ribojimus gyvulinės kilmės produktų eksportui iš lietuviškų šaldytų produktų terminalų. Tai lrytas.lt patvirtino „Rosselchoznadzor“ atstovas Aleksejus Aleksejenka. Pasak jo, tokių priemonių imtasi dėl pažeidimų dokumentuose įvežant iš Lietuvos į Rusiją šaldytus produktus.

Rusai vėl riboja eksportą iš Lietuvos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusai vėl riboja eksportą iš Lietuvos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 27, 2014, 3:49 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:44 AM

Kaip rašo BNS, draudimas galioja Klaipėdos krovos bendrovėms „Klaipėdos Smeltei“, „VPA Logistics“ ir „Girtekai“.

"Rosselchoznadzor" atstovas A.Aleksejenka sakė, kad kitą savaitę „Rosselchoznadzor“ specialistai lankysis Klaipėdos uoste, per kurį gabenami produktai į Rusiją.

„Jie tikrins, ar klaidos dokumentuose buvo tyčinės, ar netyčinės. Tokių atvejų yra pasitaikę ir krovinių dokumentuose iš kitų šalių, tarkim, Ukrainos, Baltarusijos“, – kalbėjo A.Aleksejenka.

Jis sakė, kad panašių ribojimų netrukus sulauks ir australai.

„Tikimės, kad šiuos nesklandumus greitai su Lietuvos kolegomis išspręsime, juo labiau kad su Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba daug ir sėkmingai bendradarbiaujame. Ketiname kartu diegti elektroninę produktų – mėsos, pieno – sertifikavimo sistemą“, – sakė „Rosselchoznadzor“ atstovas.

A.Aleksejenka patikino, kad naujos kliūtys išdygo tikrai ne dėl afrikinio kiaulių maro, dėl kurio Lietuva buvo sulaukusi kritikos iš Rusijos.

„Kai tik Baltarusijoje buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras, Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius iškart pasiūlė statyti tvorą pasienyje, tačiau Europos Sąjunga nutarė sutaupyti. O dabar reikės didesnių pastangų problemoms spręsti“, – sakė A.Aleksejenka.

„Mes laukiame įsakymo kopijos iš Veterinarijos tarnybos, žodžiu apie tai esame informuoti - trims bendrovėms uždrausta“, - BNS sakė „Klaipėdos Smeltės“ vadovas Rimantas Juška.

Pasak jo, tai yra pirmas „Rosselchoznadzor“ veiksmas iki kitą savaitę numatyto jos inspektorių vizito į terminalus. Jis teigė, kad šiuo metu situaciją išsamiau turėtų išsiaiškinti Lietuvos tarnybos.

Pasak R.Juškos, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba turėtų parengti veiksmų planą. „Mes bandome glaudžiai dirbti su Veterinarijos tarnyba, nes visi šie ribojimai neigiamai veikia partnerius tiek iš ES, tiek iš trečiųjų šalių - Rygoje ir Taline tokios situacijos juk nėra“, - aiškino „Klaipėdos Smeltės“ vadovas.

Tačiau R.Juška teigė, kad taip paprastai šaldytų produktų eksporto perkelti į kitus uostus partneriams nepavyks.

„Klaipėdoje yra didžiausi šaldytuvai ir nėra kam kompensuoti viso šio kiekio, jo vienu metu neperorientuosi“, - teigė įmonės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.