Milijoną užsidirba nepakėlę akių nuo kompiuterio

Net du milijonus litų užsidirbo kaunietis, neatsitraukęs nuo savo kompiuterio ekrano. Jis nevažiavo prakaituoti statybose Vokietijoje, alpti Anglijos braškynuose. LOGIN karta kuria visiškai naują verslo ir verslumo sampratą, garsinančią Lietuvą pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-03-30 09:35, atnaujinta 2018-02-15 00:30

Naują darbdavio ir darbuotojo santykių sampratą kuria toks verslas, kuriame ištirpsta riba tarp savininko ir samdinio. Būtent internetinio ir socialiai atsakingo verslo įmonės pelnė aukštus įvertinimus Kaune.

Penktadienį pirmąkart buvo įteikti „Verslo taurų" apdovanojimai labiausiai nusipelniusioms Kauno įmonėms.

Kaunas nuo seno garsėja kaip verslių žmonių miestas. Be to, Kaunas yra vienintelis šalies miestas, priklausantis Naujosios Hanzos miestų sąjungai. Mūsų mieste turime ne vieną dešimtį sąžiningo, socialiai atsakingo, skaidraus ir tauraus verslo pavyzdžių. Todėl pasiūliau įsteigti apdovanojimus, kurie bus įteikti skirtingose srityse labiausiai nusipelniusioms verslo įmonėms“, - sumanymą paaiškino meras Andrius Kupčinskas.

Internetas sutelkė verslo bendriją

Trys iš apdovanotųjų tiesiogiai susiję su išmaniųjų technologijų, internetinio verslo sritimi. Tai – jauni ir šiuolaikiškai mąstantys verslininkai.

„Taurą“ už Kauno verslo ir mokslo pakėlimą į kosmoso platybes pelnė Kauno technologijos universiteto (KTU) palydovo „LitSat-1“ komanda.

Pirmasis lietuviškas palydovas į Tarptautinę kosminę stotį buvo nugabentas šių metų sausį, p vasario pabaigoje jis buvo paleistas į orbitą.

Apdovanoti buvo ir jauni IT verslo aistruoliai, bendrovė „Invenis“. Jaunuoliai kuria ne tik Lietuvoje žinomus, tačiau ir į viso pasaulio rinkas orientuotus kompiuterinius žaidimus.

Portalas lrytas.lt pasikalbėjo su vienu iš Verslo tauro nominantų, bendrovės „NFQ Solutions“ vadovu Pauliumi Insoda apie tai, kaip informacinių technologijų ir interneto plėtra keičia verslo, ypač prekybos, sėkmės formulę.

„NFQ Solutions“, bendroje Lietuvos ir Vokietijos įmonėje dirba 200 žmonių. Ši programavimo bendrovė kuria didelius IT verslo projektus, teikia elektroninio verslo konsultacijas.

Bendrovės vadovas P.Insoda sakė, jog vienas stipriausių jų sukurtų produktų – elektroninės (internetinės) prekybos platforma.

Lietuvių IT užkariauja Europą

„Mūsų šalyje elektroninė prekyba suvokiama dar labai primityviai. Esą, internetas sunaikins įprastas parduotuves, to ypač bijo vyresnės kartos žmonės. Tačiau interneto paskirtis ne tokia. Prekyba internetu sukuria milžinišką prekių judėjimo, bendravimo tinklą. Viskas juda taip sparčiai, kad jei prekybos įmonė nespėja koja į koją su laiku, ji pasmerkta. Žinomi atvejai pasaulyje, kai bankrutavo milijardinę apyvarta turėję prekybos tinklai“, - sakė P.Insoda.

Jis teigė, kad gabūs lietuvių IT specialistai stebina Vakarų Europą jų sukurtų produktų kokybe ir inovatyvumu.

„Tarkime, indai gali sukurti pigesnį produktą, tačiau lietuviški IT projektai rinkoje turi didesnę paklausą būtent dėl kokybės“, - kalbėjo P.Insoda.

Jaunas verslininkas patvirtino, jog internetinis verslas pelningas, bet ir konkurencija arši.

P.Insodos nuomone, kuo labiau Lietuvoje stiprės išmaniosiomis technologijomis grįstas e-verslas, tuo mažiau bus paskatų emigruoti.

„Jau dabar yra jaunų žmonių, kurie neišvykę iš Lietuvos, internetu uždirbo milijoną ir daugiau litų. Žinoma, ryšius užsienyje reikia turėti, ir rinkodarą ten susikurti. Prisijungęs prie tinklo gali įeiti į viso pasaulio rinkas, tik reikia žinoti, kaip. Šito mes irgi mokome“, - aiškino P.Insoda.

Pelnu būtina dalintis

Nominacija už socialiai atsakingą verslą darbo saugos konsultacijas teikiančiai įmonei „Saugaus darbo garantas“ (SDG) – anaiptol ne pirmas apdovanojimas, ši didelius sunkumus įveikusi įmonė yra pelniusi Europos verslo apdovanojimą „Ruban d'Honneur“ už dėmesį klientams ir kitų apdovanojimų.

Kaip socialiai atsakinga įmonė SDG garsėja tuo, kad darbuotojai čia nėra paprasčiausi viršininko pavaldiniai, drebantys prieš viršininką, o kolegos, verslo partneriai.

Mėgstamas SDG generalinio direktoriaus Eduardo Jaso posakis - „baravykai neauga javų lauke“.

„Tam, kad verslas klestėtų, neužtenka tik gauti didelį pelną. Reikia socialios aplinkos, kurioje žmogus kurtų jausdamas, kad jam, esant bėdai, bus ištiesta pagalbos ranka. Taip pat būtina teisingai pasidalinti pridėtinę vertė, kuri juk sukurta bendrai, ir vadovų, ir pagalbinių darbuotojų pastangomis“, - socialiai atsakingo verslo esmę aiškino E.Jasas.

Apdovanojo stropius kelininkus

Plojimų audrą ir masinį kikenimą Kauno Rotušėje sukėlė paskelbta „Dosniausio darbdavio“ nominacija stipriųjų gėrimų gamyklai „Stumbras“. Jos atstovai atsiimti apdovanojimų neatvyko.

Verslo tauru buvo įvertintos bendrovės „Kauno tiltai“ pastangos kuo greičiau pastatyti naują Panemunės tiltą. Atsižvelgdama į sudėtingą finansinę miesto padėtį, įmonė tiltui statyti naudoja ir  savo lėšas.

„Kauno tiltai“ nutiesė Kauno miesto aplinkkelius, automagistralę Vilnius-Kaunas, dirbo autostrados Kaunas-Klaipėda (200 km) statybose, nutiesė didžiąją dalį tarptautinės reikšmės kelio „Via Baltica“.

Aukštą įvertinimą už didžiausią indėlį į miesto biudžetą pelnė visiems puikiai pažįstami „Senukai“

Taip pat pagerbta bendrovė „Baltijos kvapai“, gaminanti kvapnias žvakes iš natūralių medžiagų. Įmonė apdovanota už verslo ir aplinkos darną.

Tarptautinio verslo plėtros srityje Kaune labiausiai pasižymėjo Jungtinės Karalystės kredito ir rizikos valdymo ir finansinių paslaugų kompanija „CallCredit Operations“, Žalgirio“ arenoje atidariusi informacinių technologijų centrą. Pradinės bendrovės investicijos siekė daugiau nei 60 mln. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.