Kaip taisyklingai pasodinti medį, kad jis prigytų?

Balandis – medžių sodinimo metas. Šiam darbui tinkamiausias oras – nešilta, apniukusi, gal net lietinga diena. Jei medeliams numatytas durpingas dirvožemis, o sinoptikai žada šalnų tikimybę, geriau sodinimo darbus atidėti vėlesniam laikui. Nes šaltis iškilnoja sodmenis, ir darbą tenka kartoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

Apr 7, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:06 PM

Sodinama balandį, apniukusią dieną

Balandis – medžių sodinimo metas. Šiam darbui tinkamiausias oras – nešilta, apniukusi, gal net lietinga diena. Jei medeliams numatytas durpingas dirvožemis, o sinoptikai žada šalnų tikimybę, geriau sodinimo darbus atidėti vėlesniam laikui. Nes šaltis iškilnoja sodmenis, ir darbą tenka kartoti.

Daugiausia dėmesio – šaknims

Sodinukas, nesvarbu, didelis ar mažas, turi būti sveikas, nenulūžinėjusiomis šakomis ir gerai išvystytomis šaknimis. Pušų ir eglių spygliai turi būti skaisčiai žali, – jiems būdingos spalvos.

Pernelyg ilgas sodmenų šaknis reikia patrumpinti, bet ne daugiau kaip trečdaliu visų šaknų ilgio. Labai svarbu neleisti, kad apdžiūtų smulkiosios augalo šaknelės.

Sodinant labai svarbu neužlenkti medelio šaknų, nes jis gali žūti.

Todėl augalo šaknys į iškastą duobę įkišamos truputį giliau, nei numatytas sodinimo gylis. Prieš baigiant žemėmis užpilti šaknis, augalą reikia atsargiai keletą kartų trūktelėti į viršų. Taip augalo šaknys aplimpa žeme ir neužlinksta.

Sodinukui reikia drėgmės

Medelynuose iškasamų medelių šaknys būna pamirkomos drėgmę saugančiame skystyje arba molio – karvių mėšlo ( mišinio santykis 10:1) tyrėje.

Ji neleidžia šaknims išdžiūti tol, kol medelis bus transportuojamas ar laikomas iki sodinimui tinkamo laiko.Tačiau ir šis laikas nėra beribis.  

Todėl mažesnius sodmenis galima supakuoti į specialius maišus, o didesnius reikia vežti apdengtose mašinose, kėbulo grindis išklojus drėgnomis pjuvenomis, durpėmis ar kiminais.

Nugabenus sodinukus į vietą, geriausia jų šaknis laikinai užberti žemėmis pavėsyje ar iš anksto paruoštoje „ledo duobėje“ bei uždengti eglių šakomis. Galima juos patalpinti rūsyje ar kitokioje šaltoje ir drėgnoje patalpoje. Taip sodinukai gali nepažeisti  palaukti sodinimo laiko. 

Sodinimo gylis

Stambiems sodinukams (pavyzdžiui, ąžuolo, eglės) duobei iškasti naudojamas paprastas arba cilindrinis kastuvas, grąžtas, o smulkesniems (pavyzdžiui, pušies) sėjinukams – pleištinis sodiklis.

Sodmenys turi būti pasodinami tinkamame gylyje. Spygliuočių sėjinukų sodinimo gylis – iki pirmųjų spyglių, o lapuočių ir spygliuočių sodinukų – iki šaknies kaklelio. Puriose ir sausose dirvose gali būti sodinama 2–3 cm giliau.

Jauniems medeliams būtina priežiūra

Pasodintus medelį, žemė aplink jį gerai užspaudžiama, kad prie šaknų neliktų dirvožemiu neužpildytų oro tarpų.

Atsižvelgiant į žemės drėgnumą ir oro sąlygas, sodmenų kiekį, pasodintus medelius galima palaistyti. Tai padeda panaikinti likusius oro tarpus. Palaisčius aplink sodinuką galima užberti žemės ar mulčio. 

Patartina medelius pririšti prie tvirtš į žemę greta jų įkaltų kuolų. Nes stiprūs vėjai liaunesnius medelius gali in tulaušti, ir išversti iš šaknų.     Sodinukais reikia rūpintis dar bent kelerius metus: patikrinti, ar prigijo, ar nestelbia jų žolė, o rudenį - apsaugoti nuo pelių ir žvėrių. 

Kviečia į akciją

Didysis medelių sodinimas Lietuvoje planuojamas balandžio 22–27 d. Norą dalyvauti šioje akcijoje jau pareiškė 24 Lietuvos savivaldybės.  

Akcijoje norinčios dalyvauti įmonės ir gyventojai raginami susisiekti su savo savivaldybių atstovais. Jie paskirs medelių sodinimo vietas ir laiką, patars, kokių medelių įsigyti, kad miesto želdinių formavimas nevyktų chaotiškai.

Įmonės taip pat raginamos puoselėti ir savo artimiausią aplinką: sutvarkyti kiemą, veją, surinkti šiukšles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.