Šiemet kiaušiniai beveik litu pigesni nei pernai

Prekybininkai tikina, kad šįmet kiaušinių ant Velykų stalo nepritrūks, – iš anksto pasirūpinta ir lietuviškais, ir lenkiškais, ir olandiškais. Neturėtų gąsdinti ir kainos, rašo „Lietuvos rytas“.

Šiais metais kiaušiniai kainuoja mažiau nei pernai ar užpernai.<br>T.Bauro nuotr.
Šiais metais kiaušiniai kainuoja mažiau nei pernai ar užpernai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Apr 19, 2014, 9:21 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:01 PM

Dešimt kiaušinių šioms Velykoms kainuos nuo 3 iki 7 litų – maždaug litu pigiau nei pernai. Ką ir kalbėti apie 2012-uosius, kai vieno kiaušinio kaina siekė ir 0,8 lito, ir net litą.

Prekybininkai tikisi, kad atpigusių kiaušinių šįmet bus nupirkta daugiau.

Kiek jų reikia per Velykas? Pavyzdžiui, vien tinkle „Maxima“ šventiniu laikotarpiu pernai parduota kone pusė milijono pakuočių – beveik 5 milijonai kiaušinių.

Perkamiausi – balti kiaušiniai

Ištisus metus daugiausia rudo lukšto kiaušiniais prekiaujantys didieji prekybos tinklai specialiai Velykų šventei užsakė nemažai baltų. Jie į šalies parduotuves atkeliavo iš Lenkijos ir Olandijos.

„Prieš Velykas balti kiaušiniai yra populiariausi – juos patogiau puošti ir marginti, tokius renkasi norintys ryškesnių spalvų ir raštų.

Nors paprastai pirkėjai pirmenybę visada teikia lietuviškiems, o ne įvežtiniams kiaušiniams“, – sakė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Skubantys perka margučius

Likus savaitei iki Velykų parduotuvėse atsirado ir jau išvirtų margučių.

„Tai paslauga pirkėjui, kuriam trūksta laiko tai padaryti pačiam.

Kiekvienais metais jau nudažytų ir paruoštų kiaušinių pardavimas auga, tad stengiamės įtikti pirkėjui ir skirtingais raštais, ir spalvomis, marginame kiaušinius natūraliais, senais tradiciniais būdais ir maistiniais dažais“, – sakė bendrovės „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Pavyzdžiui, vien prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pernai buvo parduota beveik 70 tūkstančių vienetų – 20 procentų daugiau nei 2012 metais – jau paruoštų tradicinių margučių.

Taip pat pusantro karto išaugo ir dažytų putpelių kiaušinių pardavimas. Jų „Maximos“ pirkėjai nupirko beveik 8 tūkst.

Stinga putpelių kiaušinių

Jau keletą pastarųjų metų Lietuvoje vis labiau populiarėja putpelių kiaušiniai. Jie mėgstami pirkėjų, o šių kiaušinių paklausa Velykų laikotarpiu padidėja net 4–5 kartus.

„Kasmet prieš Velykas parduodame panašų kiekį putpelių kiaušinių – apie 11 tūkstančių, o kaina siekia 5,5 lito už dešimt kiaušinių. Galėtume parduoti ir daugiau, nes šių kiaušinių poreikis gana didelis.

Tačiau susiduriame su bėda: tiekėjų galimybės tiekti tiek kiaušinių, koks yra poreikis, labai ribotos“, – kalbėjo R.Saulytė.

Trynio spalvą nulemia lesalai

Kalbama, jog kiaušiniai didina cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau sveiki žmonės juos gali valgyti dažnai ir drąsiai.

Kiaušiniuose esantys baltymai, vitaminai ir kitos naudingos medžiagos lengvai pasisavinamos.

Geriau valgyti minkštai išvirtus kiaušinius arba kiaušinienę, nes kietai išvirti kiaušiniai virškinami beveik 3 valandas.

Trynio spalvą lemia lesalai, kuriais šeriamos vištos. Tai dažniausiai yra natūralūs pašarai, pagaminti iš įvairių žolių, grūdinių kultūrų ir kukurūzų.

Žąsų ir ančių kiaušiniai nėra tokie populiarūs: manoma, jog jie gali būti užkrėsti įvairiais kenksmingais mikroorganizmais, bakterijomis, tarp jų ir salmonelėmis.

Termiškai apdorojus visi kenkėjai žūva, tad gerokai už vištos kiaušinius didesnius, riebius, maistingus ir aromatingus žąsų bei ančių kiaušinius geriausia vartoti išvirtus, prieš tai kruopščiai nuplovus po tekančiu vandeniu. Naudingiausi yra putpelių kiaušiniai. Nors jie perpus mažesni už vištų kiaušinius, savo unikalia sudėtimi gerokai juos lenkia ir yra tikras vitaminų lobis vaikams ir suaugusiesiems.

Putpelių kiaušiniai stiprina imunitetą, šalina nuovargį, stimuliuoja fizinį ir protinį aktyvumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.