Elektronika atriš rankas net karvių melžėjams

Kiek kiekviena karvė bandoje duoda pieno? Ūkininkai paprastai tai fiksuoja kartą per mėnesį. Bet jie braukia prakaitą nuo kaktos ir spjaudosi, kai duomenis apie primilžį turi patys suvesti į kompiuterį. Nes tam sugaištama daug laiko. Tačiau nuo šiol bus kitaip. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC) patobulino galvijų veislininkystės informacinę sistemą. Ir dabar elektroniniu būdu į ją iš karto patenka duomenys apie pieno kiekį, primelžtą iš kiekvienos karvės per kontrolinį melžimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

May 5, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:04 AM

Balandžio mėnesį Lietuvoje iš 312 772 karvių buvo kontroliuojama 45,07 proc. (140 972 karvių). Tai yra, duomenis apie iš kiekvienos karvės primelžtą pieno kiekį į informacinę sistemą patys suvesdavo 3956 ūkininkai (jie melžia 97 229 karves) ir dar 111 žemės ūkio bendrovių, kurių tvartuose mūkia 43 743 raguotosios.

„Bendrovės ir daugelis ūkininkų karves melžia automatizuotose melžimo aikštelėse naudodami modernią melžimo įrangą, o keliuose pažangiausiuose ūkiuose karves melžia robotai.

Todėl kontrolinio melžimo duomenys (karvės individualus registracijos numeris, melžimo laikas, pieno kiekis) automatiškai perduodami į ūkių valdymo programas. Dabar iš šių programų duomenys per 1-2 minutes bus įkelti į galvijų veislininkystės informacinę sistemą.

Nemažai ūkininkų dar neturi automatizuotų ūkių valdymo programų ir kontroliuojamos karvės melžimo duomenis surašo ekselinėse lentelėse. Tuos pačius duomenis jie antrą kartą ranka suvesdavo ir į galvijų veislininkystės informacinę sistemą.

Išsprendėme ir šią problemą: ekselinių lentelių duomenys taip pat per kelias minutes automatiškai bus į ją perkelti“, - sakė ŽŪIKVC generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas.

ŽŪIKVC patobulinta elektroninė paslauga ne tik sutaupo karvių bandų savininkų, UAB „Gyvulių produktyvumo kontrolė“ kontrolės asistentų laiką, bet ir sumažina duomenų pateikimo klaidų tikimybę.

Centro administruojamoje galvijų veislininkystės informacinėje sistemoje saugoma informacija apie galvijų veislių genofondą, kaupiama kiekvienos karvės produktyvumo, pieno tyrimo rezultatai, kilmės, prieauglio atsivedimo, sėklinimo, kergimo, eksterjero (išvaizdos) duomenys.

Pieninių karvių bandų produktyvumo kontrolė svarbi pieno ūkių savininkams, jų konsultantams, pieno produktų gamintojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?