“Pienas LT“ gamykla kyla lyg ant mielių

Žemės ūkio ministerija nuolat bando susodinti prie derybų stalo visus pieno sektoriaus dalyvius, o pieno gamintojus ragina kooperuotis. Pastarasis procesas, nors ir lėtais žingsniais, bet vyksta.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 15, 2014, 4:08 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:01 PM

"Pienas LT" netrukus taps pirmuoju žemės ūkio kooperatyvu Lietuvoje, kuris kontroliuos visą procesą - nuo gamybos iki perdirbimo.

Žemės ūkio ministerijos specialistai, Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje aplankę naujosios kooperatyvo gamyklos statybvietę, konstatuoja - statybos vyksta pagal planą.

Kaip informavo "Pienas LT" valdybos pirmininkas Naglis Narauskas, šiuo metu jau beveik baigtas statyti gamyklos pastatas, atlikti visi žemės ir kiti komunikacijų įrengimo darbai, nutiesti asfaltuoti privažiuojamieji keliai. Planuojama, jog moderni ir automatizuota gamykla, užimsianti 10 tūkst. kv. metrų plotą, bus pastatyta iki šių metų pabaigos. Joje turėtų būti 120 naujų darbo vietų.

"Pienas LT" gamykloje bus gaminami eksportui skirti nedenatūruoti aukštos koncentracijos pieno baltymai. Ši produkcija kaip žaliava yra naudojama konditerijos, kulinarijos, kūdikių maisto, sportininkams skirtų maisto papildų gamybai. Pradinis planuojamas gamyklos pajėgumas - 650 t produkcijos per parą, vėliau ketinama pasiekti ir 1200 t gamybos apimtis.

Žemės ūkio kooperatyve "Pienas LT" 100 proc. akcijų priklauso tik pieno gamintojams. Šiuo metu jo pajininkais yra 220 Lietuvos pieno ūkių. Per dieną kooperatyvas superka 400 t ir daugiau pieno.

Kooperatyvas naujosios gamyklos statybos projektą, užsitikrinęs dalinę ES paramą, pradėjo įgyvendinti prieš keletą metų. Kritusios pieno supirkimo kainos buvo viena iš priežasčių, lėmusių stambesniųjų ūkininkų norą vienytis bei diktuoti savas sąlygas. Iš pradžių kooperatyvui nesisekė laiku surasti reikiamų lėšų, ir jis vos neprarado ES paramos. Į pagalbą atėjus Žemės ūkio ministerijai ir pratęsus ES finansavimo terminą, kooperatyvas lengviau atsikvėpė: jo nariams pavyko ir surinkti reikiamus papildomus 40 mln. litų, ir gauti 10 mln. litų kredito įstaigos finansavimą. Gamyklai statyti iš viso skirta beveik 51 mln. litų ES paramos, o bendra jos vertė sieks 100 mln. litų.

"Pradėjusi veikti žemdirbių valdoma gamykla ir padidėjusi žaliavinio pieno paklausa turėtų paskatinti šalies pieno ūkių plėtrą", - neabejoja žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna. Juolab kad Žemės ūkio ministerija, perskirsčiusi kaimo plėtros 2007-2013 m. lėšas, gyvulininkystės sektoriui pernai papildomai skyrė 60 mln. litų, o šiemet rado galimybę tokių ūkių rėmimui skirti dar 65,2 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?