Pasaulio skoniai lietuviškoje virtuvėje

Ar bandėte lietuvių pamėgtus šaltibarščius pakeisti dar egzotiškesne, Balkanų regiono išpopopuliarinta, šalta ridikėlių sriuba? Jei ne, tai jų skonį galite sužinoti apsilankę restoranuose „Bernelių užeiga“. Šį receptą, kaip ir daugelį kitų vasaros sezono meniu patiekalų, restorano virtuvės meistrai parsivežė iš užsienio šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 12:13 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:10 PM

„Visais amžiais vyko kulinariniai mainai, o Lietuvos bajorai pažinojo naujausias kulinarijos tendencijas. Mes taip pat esam atviri pasaulietiškai virtuvei”, – sakė restoranų tinklo savininkas Algirdas Mažeika.

Lietuviška virtuvė - artima europietiškai

Kiekviena šalis savo virtuvę sukūrė iš aplinkinių ar istoriniais įvykiais susipynusių tolimesnių tautų kultūrų. Taip kūrėsi ir Lietuvos kulinarinis paveldas, kuris yra kur kas turtingesnis nei galime įsivaizduoti.

„Bulviniai ir kiti lietuvių nacionaliniai patiekalai atspindi tik vieną kultūrinės kulinarijos sluoksnį, tai yra valstietiškąją virtuvę. Mūsų kulinarinis paveldas yra gerokai platesnis ir didesnis nei dabar žinomi patiekalai”, – kalbėjo Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojas Rimvydas Laužikas.

Kokią įtaką tautinės virtuvės formavimuisi turėjo užsienio šalys, domisi ir lietuviškos virtuvės ambasadoriais save pristatančio restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ savininkas A. Mažeika.

„Kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių“ – seną lietuvių patarlę galima pritaikyti ir ieškant mūsų šalies kulinarijos šaknų.

Nors tautiška virtuvė, pažymėta tautinio paveldo sertifikatu, yra „Bernelių užeigos“ restoranų tinklo pasididžiavimas, naujajame meniu netrūksta užsienio patiekalų. Ir ne be reikalo, nes visais laikais lietuvių inteligentija mėgo išbandyti vakarietiškus patiekalus.

„Mūsų virtuvė yra maišyta, tačiau galime didžiuotis, jog iš visų Baltijos šalių turime didžiausią nacionalinių patiekalų asortimentą“, - pasakojo verslininkas.

15 metų švenčianti „Bernelių užeiga“ nuo pat įsikūrimo pradžios stebėjo, kaip keitėsi lietuvių skonis. „Kai atsiranda kažkas naujo, visi traukiame paragauti. Tačiau, kad ir kaip patiktų kinų maistas ar japonų suši, lietuviams kur kas artimesnė europietiška virtuvė, mat mėgstame sočiai ir gardžiai pavalgyti“, - lietuvių valgymo įpročius atskleidė A.Mažeika.

Kelionių įspūdžiai atgimsta „Bernelių užeigos“ virtuvėje

Verslininkas A.Mažeika kelionėse nepraleidžia progos paragauti vietinės virtuvės šedevrų ir aplankyti aukštesnio lygio restoranų. Čia jis kaip ekspertas – ragaudamas patiekalą pirmiausiai ne mėgaujasi, o tyrinėja kokie ingridientai sudaro patiekalą, kaip jis pagamintas bei patiektas.

Neseniai svečiavęsis saulėtoje Graikijoje, A.Mažeika parsivežė autentišką graikiškų salotų receptą. Tokiu pat būdu į restorano virtuvę atkeliavo gruziniško viščiuko „Tabaka“ receptas, Toskaniškas kiaulienos išpjovos kepsnys su sūriu „Mozzarella“ ir Serano kumpiu bei kiti europietiški patiekalai.

„Svarbiausia atrasti ir išlaikyti patiekalo autentiškumą, gamybos techniką, todėl naudojame tik toje šalyje gaunamą aliejų, actą ar kitus ingridientus“, - pasakojo restoranų tinklo savininkas.

Kai kurie parsivežti patiekalai pritaikomi pagal vietinę virtuvę. Taip „Bernelių užeigos“ technologų ir meistrų virtuvėje gimė vasarašiškos kalakutienos salotos su armėniško lavašo gabaliukais. Gegužės 15 dieną pasirodysiantį naują meniu papildys gardžiausi „Bernelių užeigos“ patiekalai, pristatantys užsienio šalių virtuvę. Vasaros sezono meniu taip pat papildytas lengvesniais ir gaivesniais patiekalais.

Naujuosius patiekalus kvies išbandyti ir užsieniečius

Nuolat keliaujantis ir savo restoraną atidaręs pačiame Londone, A. Mažeika atviravo, kad jam labiausiai patikusi turtinga Azerbaidžano virtuvė. Šiai virtuvei ne tik būdingi mėsos patiekalai, bet ir gausybė daržovių: špinatai, baklažanai, pomidorai, paprikos ir kiti. Ne mažiau pagyrų iš verslininko sulaukia ir armėniški šašlykai. „Geram šašlykui savarbiausia gera mėsa. Tiesa, lietuviai labiausiai mėgsta kiaulieną“, - pasakoja verslininkas.

Vasara – laužų sezonas, tad svečiams „Bernelių užeigos“ kiemeliuose ar terasose siūloma paragauti įvairiausių laužo kaitroje iškeptų patiekalų, kuriuos papildys ypatingai marinuota kiaulienos išpjova ant iešmo bei maltos kiaulienos iešmelis.

Norėdami parodyti, kokia plati ir turtinga gali būti lietuviška virtuvė, restorano meistrai neapsistoja ties cepelinais, bet ieško naujų skonių ir ingridientų, t.y. tęsia tai, ką per šimtmečius darė Lietuvos kunigaikščiai ir didikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?