Graikijai skirta nauja 3,4 mlrd. eurų injekcija

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pritarė siūlymui skirti Graikijai naują paramos dalį – 3,41 mlrd. eurų. Apie tai penktadienio vakarą pranešė TVF, kurio būstinė įsikūrusi Vašingtone.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 31, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:20 AM

Sprendimą skirti tokią paramą priėmė TVF direktorių taryba per eilinį, jau penktą Graikijos antikrizinės programos vykdymo vertinimą.

TVF pažymėjo, kad Graikija padarė didelę pažangą, ypač atkreipiamas dėmesys į jos 2013 m. pasiektą pirminį biudžeto perteklių.

TVF valdyba paragino vyriausybę ir toliau koncentruoti savo dėmesį į struktūrines reformas. Norint išlaikyti pirminį biudžeto perteklių artimiausius kelerius metus būtina sudaryti sąlygas ekonomikos augimui.

Graikija patyrė giliausią ir ilgiausią finansų krizę visoje euro zonoje. Šalis buvo priklausoma nuo paramos paskolų iš kitų euro zonos šalių ir TVF nuo pat 2010 metų. Mainais ji pažadėjo įvykdyti kelias reformas, tačiau valdžia buvo dažnai kritikuojama dėl lėtos jų pažangos ir nepasiekiamų planinių fiskalinių rodiklių.

Vienos svarbiausių reformų šalyje – tai prekių, paslaugų ir darbo rinkų liberalizavimas, siekiant pritraukti investicijų ir paskatinti augimą. Ne mažiau svarbi mokesčių administravimo reforma.

TVF atidžiai stebi valstybės įsiskolinimo privačiam sektoriui lygį, privatizacijų sėkmę, mokestinių pajamų dinamiką. Ataskaitos apie Graikijos skolas neramiai laukiama ne tik pačioje Graikijoje, bet ir Briuselyje.

Ši TVF programa buvo patvirtinta 2012 m. kovo 15 dieną. Programa vykdoma kartu su kitomis euro zonos šalimis, šaliai numatyta skirti apie 173 mlrd. eurų per ketverius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.