Vaismedžius suniokojo kenkėjai. Ką daryti?

Gaila obelų. Šiemet jų šakos linksta nuo obuolių gausos. Tačiau kartu vaismedžiai turi auginti ir kenkėjų, dažniausiai – amarų pažeistus vaisius. Ką daryti?

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jul 17, 2014, 2:56 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:04 PM

Sodininkai mėgėjai stveriasi už širdies, - šiemet vaismedžius dar gegužės užpuolė kenkėjai. Jaunas trešnių, obelų ataugas „susuko“ amarai, ir dabar jos styro apdžiuvusios.

„Šaukštai jau – po pietų. Kenkėjai savo juodą darbą jau nudirbo. Tačiau vėliau, rudenį, kai baigsis vaismedžių vegetacija, reikėtų juos nupurkšti 5 proc. Karbamido tirpalu. O kitąmet prieš žydėjimą ir po žydėjimo vaismedžius būtinai reikėtų nupurkšti kenkėjams naikinti skirtais chemikalais, - tais, kurie legaliai parduodami specializuotose parduotuvėse“, - patarė sodininkystės bendrovės „Naradava“ direktorius Aloyzas Grygalis.

Jo teigimu, kenkėjų antplūdį dar gegužę prišaukė didžiuliai karščiai, lydimi drėgmės.

„Pavasarį sodai yra labiausiai pažeidžiami. Todėl nepaisant, ar kenkėjai – jau pasirodė, ar dar ne, sodus būtina nupurkšti. Kartais amarų ar kitų graužikų „plika akimi“ nė neįmanoma pamatyti, o kai jie sunaikina ūglius, žiedus ar vaisių užuomazgas, per vėlu ką bedaryti“, - sakė sodininkystės bendrovės vadovas.

Šiemet prekyboje nebeliko tam tikrų kenkėjus naikinančių insekticidų, pavyzdžiui, „Fastac“.

„Šių chemikalų prekybos tvarka nuolat griežtinama. Nes, purškiant per dažnai, kenkėjai tampa atsparūs insekticidams. Tačiau vos du purškimai per metus nepadarys sodui ar gamtai jokios žalos. O tinkamų chemikalų kenkėjams naikinti sodininkai mėgėjai specializuotose parduotuvėse vis tiek gali rasti“, - paaiškino A.Grygalis.

O gal verta nukirpti kenkėjų sunaikintas, smulkiais, tarsi rauplėtais vaisiais apkibusias šakeles?

Anot A.Grygalio, padaryti tai galima, bet vaismedžiams dėl to – maža naudos. Tačiau nukarpius kenkėjų pažeistas šakeles, vaismedžių laja praretėja. Ir vaisius pasiekia daugiau šviesos. O tai juk medžio brandinamiems vaisiams – tik į naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.