Lietuviai kala skydą nuo maro, kuris drumsčia ir kaimynų ramybę

Fermose „Idavang“ Ignalinos rajone kiaulės – jau sunaikintos.  O Ignalinos rajono gyventojai su nerimu laukia naujų žinių, - signalo, kada jiems teks kviestis skerdiką ir versti ant šono iki šiol ramiai pakratą knaisiojusias kiaules. Kaip ir kur bus išplėsta ekstremali zona, paaiškės pirmadienį apie pietus, po ekstremalių situacijų komisijos posėdžio.

Inganalinos rajone - ekstremali padėtis.<br>D.Umbraso nuotr.
Inganalinos rajone - ekstremali padėtis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Jul 28, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:52 PM

Pasak žemės ūkio ministrės Virginijis Baltraitienės, šiuo metu mintys sukasi apie tai, kaip padėti maro zonoje gyvenantiems žmonėms, – sumažinti nuostolius, pasiūlyti alternatyvios veiklos.   „Šiandien renkamės į ekstremalių situacijų komisijos posėdį, imsimės visų galimų priemonių, kad kuo skubiau rastume būdų, kaip padėti žmonėms. Dabar svarbiausia – žemdirbiai, ir jokie biurokratiniai mechanizmai nesudarys kliūčių priimant sprendimus. Žmonėms bus  pateikta aiškios informacijos apie jiems priklausančias kompensacijas ir galimą alternatyvią veiklą“, – sakė V.Baltraitienė.                                                                                                                                                                                                                                              

Sėja paniką

Afrikinis kiaulių maras toliau sėja paniką ir Latvijoje, ir Lenkijoje. Todėl šią savaitę į Vilnių suvažiuos kaimynų žemės ūkio ministrai: Latvijos – Janis Duklavas, Estijos – Ivaras Padaras bei viceministras iš Lenkijos Tadeuszas Nalewajkas. 

Mat afrikinis kiaulių maras toliau šaudo ir aplinkinėse valstybėse. „Skaudžius kiaulių maro padarinius jaučia visų Europos valstybių žemės ūkis. Todėl susėdę prie vieno stalo su mūsų kaimynais iš Estijos, Latvijos bei Lenkijos ieškosime sprendimų.

Afrikinis kiaulių maras nepripažįsta valstybės sienų, virusas bet kurio metu gali pasklisti po visą Europą. Todėl reikia nedelsiant ieškoti išeities ir derėtis dėl paramos su Europos Komisija“, – kalbėjo V.Baltraitienė.

Latvijoje maras skverbiasi į smulkius ūkius

Praėjusį savaitgalį afrikinis kiaulių maras nustatytas dar viename ūkyje – Valkos krašto Ėrgemės valsčiuje. Tai sekmadienį pranešė Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba. 

Latvis ūkininkas laikė devynias kiaules, vienai iš jų diagnozuotas afrikinis kiaulių maras. Gyvuliai sunaikinti, ferma dezinfekuota. Šis ūkis yra šalia kitos fermos, kur maras buvo nustatytas anksčiau, todėl specialistai neatmeta, kad ligą pernešė žmonės, nesilaikę saugumo priemonių.

Dėl afrikinio kiaulių maro visuose su Estija ir Rusija besiribojančiuose Latvijos rajonuose paskelbta nepaprastoji padėtis. Iš šių teritorijų draudžiama išvežti gyvas kiaules ir bet kokius mėsos gaminius.

Liepos viduryje Latvijoje, Valkos regione, apie 30 km nuo Estijos, afrikinis kiaulių maras nustatytas vienam nugaišusiam šernui ir naminėms kiaulėms.

Ūkis, kuriame buvo laikomos 55 kiaulės, buvo tiriamas dėl maro po to, kai už 3 km buvo rastas nuo maro nugaišęs šernas. Tiriant kiaules, užkratas buvo nustatytas 4 ūkio kiaulėms. Visos ūkyje laikomos kiaulės buvo paskerstos, o skerdenos – sunaikintos.

Latvijoje jau į 7 kiaulių ūkius įsimetė afrikinis kiaulių maras. Iki šiol tai buvo smulkieji ūkiai. Iš viso dėl šios ligos latviai sunaikino 165 kiaules.  

Ir lenkams neduoda ramybės

Liepos 25-ąją Lenkijos Palenkės regiono Balstogės apskrityje buvo patvirtintas naujas afrikinio kiaulių maro atvejis. Liga nustatyta penkioms naminėms kiaulėms. Ūkis, kuriame iš viso buvo laikomos 8 kiaulės, nuo Baltarusijos sienos nutolęs apie 300 m. Lenkijoje jau nustatyti 9 afrikinio kiaulių maro protrūkiai, bet iki šiol virusas buvo diagnozuotas tik šernams.

Lietuvoje pirmą kartą afrikinio kiaulių maro užkratas, aptikus kritusį šerną, buvo nustatytas šiemet sausio 25-ąją. Dar vienas šernas, užsikrėtęs šiuo virusu, buvo sumedžiotas. Po to ir buvo paskelbta ekstremalioji padėtis šešiuose rajonuose – Alytaus mieste ir rajone, Lazdijų, Varėnos ir Šalčininkų rajonuose ir Druskininkuose.

Vyriausybės Ekstremalių situacijų komisijos sprendimu, ypatingas statusas šiuose rajonuose galios iki 2015 metų sausio 24 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.