Maro tyrimams sieks didesnės kompensacijos

Lietuva sustiprino policijos apsaugą

Buferinę užkrato zoną Ignalinos rajone dabar saugo policija.<br>D.Umbraso nuotr.
Buferinę užkrato zoną Ignalinos rajone dabar saugo policija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 28, 2014, 7:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:33 PM

„Kiekvieną mėnesį atliekame tyrimus ir kitose didesnėse Lietuvos fermose. Tyrimai afrikinio kiaulių maro nerodo.

Kadangi Lietuva yra Europos Sąjungos buferinė zona, plintant afrikiniam kiaulių marui sieksime, kad šie svarbūs tyrimai būtų kompensuojami 100 proc. Dabar europinė parama jiems sudaro 50 proc.“, - BNS sakė Jonas Milius.

Pasak jo, apie bendrą poziciją dėl galimos Europos Sąjungos (ES) pagalbos bus kalbama trečiadienį Vilniuje įvyksiančiame Baltijos šalių bei Lenkijos žemės ūkio ministrų bei veterinarijos tarnybos vadovų susitikime.

Buferinę užkrato zoną Ignalinos rajone dabar saugo policija ir kariškiai. Iš viso įrengta 11 postų, kuriuose tikrinama, kad iš zonos nebūtų išgabenta kiauliena.

„Paprašėme sustiprinti pozicijas papildomomis policijos pajėgomis arba iš aplinkinių rajonų, arba iš centro - dėl to nuspręs policijos generalinis komisaras“, - BNS sakė J.Milius, kuriam Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį suteikė įgaliojimus priimti sprendimus, stabdant maro plitimą.

Pasak J.Miliaus, trijų kilometrų spinduliu nuo užkrėsto „Idavang“ komplekso paskerstos ten laikytos 62 kiaulės, o 10 kilometrų spinduliu laikoma apie 150 kiaulių, jos yra nuolat stebimos, bet ligos požymių nepastebėta.

Afrikinis kiaulių maras „Idavang“ Rupinskų komplekse užfiksuotas liepos 24 dieną. Dirbant visą parą, visos šiame komplekse laikytos kiaulės - apie 19 tūkst. - buvo sunaikintos per maždaug keturias paras, tačiau liko jų pašarai, medikamentai, mėšlas ir srutos, bus dezinfekuota visa komplekso teritorija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.