Šalia „Idavang“ fermos maro užkrato nerasta

Ignalinos rajone, šalia nepagydomu

Ignalinos rajone buvo aptiktas kiaulių maro židinys.<br>D.Umbraso nuotr.
Ignalinos rajone buvo aptiktas kiaulių maro židinys.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2014, 8:43 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:51 PM

„Laboratorija patvirtino, kad tyrimai yra neigiami - ir šerno, ir kraujasiurbių“, - teigė jis. 

Jo teigimu, siekiant išsiaiškinti, ar gali vabzdžiai platinti afrikinį kiaulių marą, jie bus gaudomi ir tiriami toliau. 

Ignalinos rajone toliau dirba kariškių ir policijos pajėgos, kurias sustiprino policijos pareigūnai iš aplinkinių rajonų bei Vilniaus. 

„Kaip ir prašėme, policijos vadovybė skyrė daugiau žmonių ir iš aplinkinių rajonų, ir iš centro“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas. 

Pasak jo, dešimties kilometrų spinduliu nuo „Idavang“ fermos kiaulės stebimos ir afrikinio kiaulių maro užkrato pas jas neaptikta. 

Tuo tarpu trijų kilometrų spinduliu nuo „Idavang“ komplekso visos kiaulės sunaikintos praėjusią savaitę. 

Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ fermoje utilizuota iš viso apie 19 tūkst. kiaulių. 

Turi tik neoficialų maro židinių Baltarusijoje žemėlapį

Lietuvos specialistai apie Baltarusijoje plintantį nepagydomą afrikinį kiaulių marą kol kas sprendžia pagal neoficialų žemėlapį, kuris buvo publikuotas Rusijoje. Tikimasi, kad situaciją paaiškinti gali trečiadienį Vilniuje dirbsiantis Baltarusijos veterinarijos tarnybos vadovas Jurijus Pivovarčikas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J.Milius sakė, kad žemėlapis buvo sudarytas pagal spaudos pranešimus.

„Turime afrikinio kiaulių maro židinių Baltarusijos pasienyje neoficialų žemėlapį, kuris atsidūrė Rusijoje. Pagal spaudos pranešimus sudarytą žemėlapį askelbė Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba“, - teigė J.Milius.

Su J.Pivovarčiku trečiadienį Vilniuje susitiks Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų apsaugos direktorato (SANCO) atstovai, taip pat Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė LRT radijui sakė, kad Baltarusija į šalį Europos pareigūnų neįsileidžia.

„Neįsileidžiami Europos Komisijos atstovai ir nežinome, kokie veiksmai yra užprogramuoti šioje valstybėje“, - sakė V.Baltraitienė.

Iš Baltarusijos veterinarų vadovo tikimasi išgirsti daugiau informacijos, kaip šaliai sekasi suvaldyti pavojingą užkratą.

Be to, Vilniuje trečiadienį susitinka trijų Baltijos šalių bei Lenkijos žemės ūkio ministrai bei veterinarijos tarnybų vadovai.

Afrikinis kiaulių maras pirmą kartą Lietuvoje užfiksuotas šiemet sausio pradžioje, kuomet buvo ištirti netoli sienos su Baltarusija kritę šernai. Liepos 24 dieną agresyvus maras diagnozuotas gerai saugotoje „Idavang“ fermoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.