Ministrė prašo pieno perdirbėjus būti sąžiningus

Dėl Rusijos įvestų sankcijų bene labiausiai Lietuvoje nukentėjo pieno sektorius. Ir žemdirbiai, ir pieno perdirbėjai vienbalsiai teigia, kad jie patiria milžiniškus nuostolius. Anot žemdirbių, bendrovės, superkančios pieną, vienašališkai sumažino pieno kainas ir perrašė sutartis. Kai kuriuose rajonuose pieno gamintojams kainos krito net 40 proc.

Kai kuriuose rajonuose pieno gamintojams kainos krito net 40 proc.<br>V.Balkūno nuotr.
Kai kuriuose rajonuose pieno gamintojams kainos krito net 40 proc.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2014, 5:08 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:15 PM

„Maniau, kad galime pasitikėti pieno perdirbėjais, prašėme, kad sutartys nebūtų keičiamos, tačiau įvyko priešingai. Turime veikti kaip vienas mechanizmas, nes gyvename ir dirbame vienoje valstybėje, esame glaudžiai susiję. Jeigu nors viena grandis iškrenta, visi patiria nuostolių. Norėtųsi, kad būtų išlaikytas sąžiningas dialogas ir sąžiningas veiklos principas“, – pabrėžė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

„Žemdirbiai kaltinami tuo, kad prasimano, dėl kainų kritimo, tačiau mes turime konkrečius skaičius, iš kurių aiškiai matyti, kad pieno kaina krito žymiai daugiau nei 10–12 proc. apie kuriuos buvo kalbama pas Ministrą Pirmininką. Manau, kad pirmiausia turime ieškoti partnerystės ir palaikyti žemdirbius, kitaip galime sužlugdyti pieno sektorių“, – kalbėjo Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stancikas. Jam antrino ir pieno kooperatyvų atstovė Jūratė Dovydėnienė, anot jos dalis bendrovių nesilaikė sutarčių ir vienašališkai jas pakeitė arba nutraukė, o per pastaruosius du mėnesius pieno kaina krito daugiau nei 25 proc.

Tuo tarpu pieno perdirbėjai nesutiko su jiems mestais kaltinimais. Anot jų, vidutinė pieno supirkimo kaina rinkoje gali sumažėti tik iki 12 proc. „Kainų kritimas gali svyruoti, vieniems ūkininkams labiau, kitiems – mažiau, tačiau vidutinė kaina gali sumažėti iki 12 proc. kaip ir žadėjome, mes savo pažadą įvykdysime. Dar tiesiog nespėjo visiems gamintojams sumokėti pinigų, o kol nėra pinigų, galutinis taškas nėra padėtas“, – teigė Dalius Trumpa UAB „Rokiškio pienas“ vadovas. Jam pritarė ir kitų bendrovių atstovai. Anot verslininkų jie stengiasi išlaikyti kainas, prisiimdami visą riziką.

Ir perdirbėjai, ir žemdirbiai sutinka, kad situacija nėra lengva, tačiau svarbiausia – surasti bendrus sprendimus, kurie pakeistų situaciją. Abi pusės taip pat tikisi paramos iš valstybės, kad šį nelengvą laikotarpį galėtų lengviau išgyventi.

Žemės ūkio ministerija jau prieš kurį laiką parengė veiksmų planą, kurį suderino su atsakingomis institucijomis. Daugiausia kalbama apie paramos teikimą, taip pat apie geresnes paskolų išdavimo sąlygas. Rudenį žemdirbiams žadama paspartinti 117 milijonų litų išmokų išmokėjimą tam, kad būtų sušvelnintos ekonominės pasekmės ūkiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.