Rusų turčiams kainos kyla sparčiau nei vargšams

Jau praėjo mėnuo nuo to laiko, kai Rusija įvedė embargą vakarietiškiems maisto produktams. Kainos šalyje kyla, tačiau ne visiems pirkėjams vienodai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

2014-09-09 08:21, atnaujinta 2018-02-09 17:10

Plika akimi matyti, kad parduotuvių vitrinos vis tuštesnės.

Skylių lentynose dar nėra, tačiau pasirinkimas menkesnis negu anksčiau.

Vis dėlto kainos nekyla beprotiškai, kaip kai kas prognozavo. Anot specialistų, padėjo žiaurus valdžios spaudimas nebranginti produktų.

Rusijos sostinėje Maskvoje kol kas labiausiai nukentėjo turtingesni pirkėjai.

Aukščiausios klasės prekybos tinkle „Azbuka vkusa“, kurio parduotuvėse dauguma produktų būdavo iš Europos šalių, net ir oficialiais duomenimis, kainos pakilo 16,8 proc.

Vidutiniokams skirtame prekybos tinkle „Perekriostok“ produktai per mėnesį pabrango 1,6 procento, o ekonominės klasės parduotuvėse „Piatioročka“ – vos 0,4 procento, rašo „Lietuvos rytas“.

Užtat regionuose sudėtingiau. Vietos valdžia nuolat raportuoja griežtai prižiūrinti kainas, tačiau tai ne visuomet būna tiesa.

Federalinė antimonopolinė tarnyba skelbia surinkusi galybę piliečių skundų dėl pabrangusių maisto produktų. Kai kurių produktų kainos pakilo net 40 procentų.

„Jų ateina iš visos šalis. Dažniausiai skundžiamasi, kad pabrango paukštiena: anot gyventojų, vidutiniškai net 23 proc.

Antroje vietoje vaisiai ir daržovės – kiviai, vynuogės, obuoliai, persikai, o ypač citrinos“, – skelbiama šios tarnybos pranešime.

Citrinos, deja, brangsta ir Lietuvoje, ir kitose šalyse.

Užtat Rusijoje pastaruoju metu pirkėjai skundžiasi gerokai pakilusiomis lašišų, upėtakių ir sūrio kainomis.

Valstybės institucijos ragina netikėti žiniasklaidos pranešimais apie kainų šuolius. Neva šios žinios gaunamos iš neoficialių šaltinių ir dažniausiai neatitinka tikrovės.

Kad ir kaip ten būtų, Rusijai šįmet apie metų pradžioje planuotą infliacijos lygį (5–5,5 proc.) teks tik pasvajoti: dabar pripažįstama, kad ji sieks ne mažiau kaip 8–8,5 proc. Mat vien nuo sausio kainos jau pakilo 5,6 proc.

Labiausiai pabrango maistas. Rusijos statistikos tarnybos duomenimis, per 8 šių metų mėnesius jo kainos vidutiniškai pakilo 10,3 procento.

Tai pirmas atvejis per pastaruosius trejus metus, kai pasiektas dviženklis kainų kilimas.

Anot statistikų, mėsa ir jos gaminiai nuo metų pradžios pabrango 13,8 procento, žuvis – 8,6 procento, pieno produktai – 9,2 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.