Automobilių aikštelę statys ant žydų genocido aukų kaulų?

Lietuvos žydų bendruomenė paragino išsklaidyti abejones dėl Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų planų statyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę teritorijoje, kuri yra galima genocido aukų užkasimo vieta.

Manoma, kad šalia Kauno klinikų yra žydų kapai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Manoma, kad šalia Kauno klinikų yra žydų kapai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:41 PM

Dėl būtinybės atlikti išsamius tyrimus į Kauno miesto, Kauno klinikų vadovus ir kultūros paveldo institucijas kreipėsi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.

Kauno klinikos yra paskelbusios apie savo planus statyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę teritorijoje, kuri ribojasi su Kauno VII fortu ir patenka į šio kultūros paveldo objekto apsaugos zoną.

Pasak Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, suprantamas poreikis spręsti aktualią automobilių stovėjimo problemą, tačiau prieš tai būtina išsklaidyti abejones dėl tinkamos pagarbos Antrojo pasaulinio karo metais įvykdyto genocido aukoms.

Holokausto Lietuvoje atlaso duomenimis, 1941 m. birželį–liepą Kauno VII forte įrengtoje koncentracijos stovykloje buvo nužudyta iki 5000 žydų.

Iki šiol nėra žinomos visos čia sušaudytų žmonių palaikų užkasimo vietos, bet, istorikų manymu, nužudytų žmonių palaikai buvo užkasti ne tik forto teritorijoje, bet ir šalia jos.

Todėl yra tikimybė, kad nužudytų žmonių palaikų esama ir sklype, kuriame numatoma statyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę.

„Privalome prisiminti istorijos skaudulius ir įsitikinti, kad naujas statinys nebus statomas ant didžiausią tragediją menančių žmonių kaulų“, – kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.