Razinose iš Pakistano - kenksmingi pelėsiai

Į Lietuvos rinką neleista tiekti

Razinos.<br>lrytas.lt nuotr.
Razinos.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 12, 2014, 5:42 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:13 PM

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami negyvūninių maisto produktų importo kontrolę, bendrovė „Imlitex“ paėmė razinų mėginius ištirti laboratorijoje.

Atlikus tyrimus, razinose buvo nustatytas didžiausią leistiną normą viršijantis ochratoksino A kiekis. Normą jis viršijo daugiau kaip devynis kartus.

Bendrovė „Imlitex“ šių nesaugių produktų iš Pakistano įvežė 26 t, iš jų 9,6 t buvo saugomos įmonės sandėlyje Latvijoje. Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė tiekti į rinką visą šių nesaugių produktų siuntą ir nurodė ją saugiai sunaikinti arba grąžinti gamintojui.

Apie šį atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF informavo Europos Komisiją ir kaimynines šalis.

Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos RASFF duomenimis, 2013 m. Lenkijos maisto kontrolės įstaiga buvo sustabdžiusi pakistanietiškų razinų realizavimą dėl nustatyto ochratoksino A. Lietuvoje šiais metais ochratoksino A buvo nustatyta razinų siuntoje, importuotoje iš Afganistano.

Ochratoksinas A - tam tikrų pelėsių gaminami kenksmingi junginiai, randami grūduose, kavos pupelėse, ankštiniuose, džiovintuose vaisiuose bei iš jų pagamintuose produktuose. Ochratoksinas A gali susidaryti sandėliavimo metu, jeigu produktai sandėliuojami nepakankamai išdžiovinti, drėgnose ir nevėdinamose patalpose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.