Pieno perdirbėjai kompensacijų gali nesitikėti

Nors buvo tikėtasi, kad dėl Rusijos blokados vartotojams sumažės pieno produktų kainos, tačiau taip neįvyko ir blokada labiausiai smogė šalies žemdirbiams, kuriems vidutiniškai pieno supirkimo kaina rugpjūtį, palyginti su liepa, krito 20 proc. Sunkumus patiriančius ūkininkus žada gelbėti valdžia, skaičiuojama, kad tam iki metų pabaigos reiktų 114 mln. litų.

Šiuo metu skaičiuojama, kokius nuostolius patiria ūkininkai, nes perdirbėjai nesilaikė pažado rugpjūtį laikytis pasirašytų sutarčių ir nemažinti kainų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuo metu skaičiuojama, kokius nuostolius patiria ūkininkai, nes perdirbėjai nesilaikė pažado rugpjūtį laikytis pasirašytų sutarčių ir nemažinti kainų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2014, 2:25 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:02 AM

Perdirbėjai nesilaikė žodžio

Kaip penktadienį po pasitarimo su šalies pieno gamintojų atstovais sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, šiuo metu skaičiuojama, kokius nuostolius patiria ūkininkai, nes perdirbėjai nesilaikė pažado rugpjūtį laikytis pasirašytų sutarčių ir nemažinti kainų. Dėl to pieno perdirbėjai, pasak ministrės, kompensacijų gali nesitikėti. Buvo rekomenduota supirkimo kainos nemažinti daugiau nei 12 proc., tačiau perdirbėjai jas mažino vidutiniškai apie 20-30 proc. Šiuo metu pieno supirkimo kaina vidutiniškai stabilizavosi, tačiau galutinai bus aišku pasibaigus rugsėjui.

„Žemdirbiams tikrai labai sunku, kai iš anksto negauna šitų kainų. Kainos dažniausiai patvirtinamos pasibaigus dekadai. Žemdirbiams planuoti savo išlaidas, kai reikia už viską mokėti, atsiskaityti su bankais neturint apyvartinių lėšų, labai sudėtinga išgyventi. Dėl to ne be reikalo pasigirsta siūlymų savo nedideles bandas išpjauti. Žiūrime, kaip galime padėti“, – sakė ministrė.

Pasak V.Baltraitienės, iš finansų ministro išgirstas siūlymas, kad kitų metų Europos Komisijos (EK) tiesioginės išmokos žemdirbiams, bent apie 50 proc., būtų išmokamos dar šiais metais, avansinis mokėjimas už 2013 m. būtų padidintas iki 70 proc., jog ūkininkai turėtų apyvartinių lėšų.

„Spalį tikrai manome išmokėti, derinti su visomis asocijuotomis struktūromis, kokiu principu išmokėjimas turėtų būti: visiems po vienodą procentą, žiūrėti, kas labiausiai nukentėję, kad žemdirbiai turėtų apyvartinių lėšų. O su EK toliau kalbama, kiek reikia mums papildomai pinigų padengti tą nuostolį, kurie patyrė žemdirbiai dėl kainų kritimo. Dabar esame paskaičiavę, kad už pirmus tris mėnesius reiktų 47 mln. litų, iki metų pabaigos – 114 mln.litų“, – sakė ministrė.

Kainos lentynose nesikeičia

Žemės ūkio ministrės teigimu, pieno produktų kainos parduotuvių lentynose nesikeičia, nebent vyksta akcijos. Pieno perdirbėjai pripažįsta, kad į prekybos tinklus pristatydami savo produktus kainos beveik nemažino arba sumažino labai mažai, nes, priešingu atveju, pieno supirkimo kainos būtų kritusios dar labiau. Kitą savaitę premjeras Algirdas Butkevičius planuoja susitikti su prekybininkais ir kalbėti apie kainas parduotuvėse vartotojams.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis teigė, jog metų pradžioje pieno litro supirkimo kaina buvo siekė 1 litą, o šiuo metu – 60-70 centų. Skaičiuojama, kad dėl Rusijos sankcijų ūkininkų dalis pieno produktų kainoje sumažėjo nuo 23 iki 18 proc., kai prekybininkų dalis sudaro apie 30 proc., perdirbėjų – 28 proc., 21 proc. sudaro pridėtinės vertės mokestis. J.Vilionio teigimu, taip yra, nes Lietuvoje – oligopolinė sistema su penkiais stambiausiais perdirbėjais ir penkiais prekybininkais.

„Pieno supirkimo kaina nesistabilizavo, ji sumažinta nuo 20 iki 30 proc. Galime šnekėti kiek norime: nė vienas perdirbėjas nebankrutuos, neįmanoma, todėl, kad jis pagal tipinę sutartį, 32 punktą, įspėjęs, pakabinęs lentelę ar įspėjęs prieš 15 dienų gali kiek nori tiek susimažinti pieno supirkimo kainą ir jam niekas negresia. Mes ką galime? Galime sumažinti karvei pašarus, neduoti sojos, rapsų, galime patys mažiau valgyti, apsirengti. Kito nieko negalime padaryti“, – teigė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas.

J.Vilionis taip pat suabejojo Vyriausybės skaičiavimais dėl iki metų galo patiriamos ūkininkų žalos – 114 m. litų. Pasak jo, ūkininkai praras apie 160 mln. litų. Lietuvos ūkininkų situaciją sunkina ir tai, kad kiekvieną dieną iš Latvijos ir Estijos įsivežama apie 1,5 tūkst. tonų neva perteklinio pieno.

Iš viso Lietuvoje yra 65 pieno gamintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.