Atliekų tvarkytojai užsigeidė jiems skirtų kelio ženklų

Atliekų tvarkytojai pageidauja, kad keliuose atsirastų nuorodos į šiukšlių surinkimo aikšteles. Tačiau tam kol kas prieštarauja Susisiekimo ministerija. Atliekų tvarkytojai norėtų Kelių eismo taisykles papildyti kelio ženklu, žyminčiu stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles. Kad gyventojai be vargo jas rastų, pagrindiniuose keliuose turi būti nuorodos. Toks aplinkos ministro įsakymas.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Sep 25, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 6:49 PM

Kurį laiką jos buvo ženklinamos kelio ženklais – panašiais į tuos, kuriais žymimos gyvenvietės ribos, tik su atliekų aikštelės užrašu. Kaip tikino Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas, toks ženklinimas buvo suderintas su kelininkais.

Tačiau prieš pusmetį šiuos kelio ženklus nurodyta panaikinti, esą jie prasilenkia su reikalavimais.

Dabar atliekų tvarkytojai mąsto, kaip išsisukti iš padėties: viena vertus, įrengti nuorodas į stambiųjų atliekų aikšteles įpareigoja ministro įsakymas.

Kita vertus, jei greta kelio pastatyti tam skirto kelio ženklo negalima, reikia kelti reklamos stendą.

O jis kainuoja: kišenę tektų pakratyti už jo gamybą, prireikus išpirkti žemę po stendu, o kur dar reklamos mokesčiai savivaldybei. Tokiu atveju, anot A.Reipo, išlaidas atliekų tvarkytojai susigrąžintų pakėlę tarifus.

„Informacinius ženklus Lietuvoje turi net privačios radijo stotys. O aikštelės, į kurias visos šalies gyventojai turi vežti atliekas, neturi ir neturės ženklinimo“, – stebėjosi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius.

Tačiau Susisiekimo ministerija pažėrė savo argumentų, kodėl stambiųjų atliekų aikštelės greičiausiai neturės nuorodos.

Kelio ženklas turi būti aiškus, suprantamas visiems eismo dalyviams, kad ir iš kitos šalies atvažiavęs pilietis suvoktų, ką jis reiškia.

Nežinau, kokį ženklą būtų galima pritaikyti atliekų tvarkymo vietai. Atliekų tvarkymo įmonės galbūt galėtų apsiriboti reklamos skydais“, – sakė Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

A.Reipas teigė, kad Susisiekimo ministerija jiems pasiūlė naudoti ženklą „Pramonės zona“. „Bet jis abstraktus ir nelabai susijęs su atliekų priėmimo vieta“, – svarstė pašnekovas.

Siekia suvienodinti daugelį kelio ženklų

Gali būti, kad netrukus Lietuvoje bus pataisytos Kelių eismo taisyklės. Taip nutiks, jei dėl kelio ženklų svarstanti Jungtinių Tautų darbo grupė nurodys pakoreguoti ar apskritai panaikinti kai kuriuos kelio ženklus.

Daugelyje šalių gali atsirasti būtent toks elektromobilio įkrovimo vietą žymintis kelio ženklas, koks galioja Lietuvoje. Po kurio laiko gali pasikeisti ir krypties rodyklės į lankytinas vietas.

Jungtinių Tautų darbo grupė buvo sukurta, nes valstybėse atsirado daug kelio ženklų, suprantamų ne visiems vairuotojams. Pavyzdžiui, Vokietijoje yra ženklas, nurodantis, kad lyjant ar sningant reikia sumažinti greitį, o šio ženklo apačioje – įrašas vokiečių kalba.

Lietuva gali sulaukti notos dėl Transporto priemonių ir vairuotojų registrą žyminčio ženklo: jis svarbus mūsų vairuotojams, tačiau mažai ką sako užsieniečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.