Rusija pravėrė langelį, bet pienininkai nesiveržia į vidų

Pati – groja, pati – muziką užsako. Uždrausi maisto prekių importą, Rusija pravėrė langelį vildamasi, kad pieno produktų gamintojai iš ES šalių pro jį ims spraustis, gabendami laktozės neturinčius pieno produktus. Tačiau Lietuvos pieno perdirbėjai imtis naujos gamybos technologijos nė neketina.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Sep 27, 2014, 7:04 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:12 AM

Lietuvos didžiųjų prekybos centrų lentynose ir taip yra pieno bei jo gaminių be laktozės (pieno cukraus). Jie yra importuoti iš Suomijos ir yra gerokai brangesni, nei įprastiniai.

Pavyzdžiui, litras „Valio Eila“ pieno be laktozės mūsų šalies parduotuvėse kainuoja apie 6 litus. Maždaug tiek pat kainuoja ir 200 g laktozės neturinčio sviesto gabalėlis. Suomiams priklausanti įmonė Estijoje gamina „Valio Gefilus“ jogurtą be laktozės, kurio 380 g indelio kaina sukasi apie 3,4-4 lito.

„Pieno be laktozės gamybą į savo rankas yra suėmusi Suomijos įmonė ir jos filialai Estijoje. Tad Rusijos sprendimas labiausiai jiems yra aktualus, - galbūt jiems ir skirtas. Nes suomiai buvo pagrindiniai šių gaminių eksportuotojai į Rusiją.

Lietuvoje negaminama pieno produktų be laktozės. Pertvarkyti gamybą nėra paprasta. Tam reikia specialios technologijos, tad reikia ir specialios įrangos. Investuoti į ją nėra prasmės – tokių gaminių poreikis yra mažas“, - sakė bendrovės „Rokiškio pienas“ vadovas Dalius Trumpa.

Pieną be laktozės ir jo gaminius dažniausiai perka žmonės, kurių organizmas netoleruoja pieno cukraus, - kurie yra jam alergiški.

Tuo tarpu Rusijos Ekonomikos ministerija, parengusi studiją „Rusijos socialinė ir ekonominė plėtra iki 2017 metų“, prognozuoja, kad pieno gamintojai iš ES valstybių – sukrus.

Anot ministerijos pareigūnų, yra tikimybė, kad tų šalių gamintojai, kurioms taikomas embargas, vis atkakliau bandys grįžti į Rusijos rinką, tiekdami laktozės neturinčius pieno produktus.

Esą, tam tikruose pieno produktuose – ilgai bręstančiuose sūriuose ar gaminiuose iš rūgštaus pieno laktozės yra nedaug. Pavyzdžiui, parmezano gamybos technologija laktozės kiekį sumažina vos ne iki nulio, nes ji suskaidoma konservavimo medžiagomis. Jogurte laktozės yra šiek tiek daugiau, tačiau naudojant specialią technologiją šios medžiagos kiekį galima sumažinti iki nulio.

Rusai mano, kad atsižvelgdamos į šį technologinį rodiklį užsienio įmonės pradės savo gaminius registruoti ir eksportuoti į Rusijos rinką kaip laktozės neturinčias prekes. Techniniuose Muitų sąjungos reglamentuose nurodoma, kad laktozės neturinčia produkcija laikomos prekės, jei jose šio angliavandenio kiekis neviršija 0,1 gramo vienam litrui. Laktozės neturinčių pieno gaminių importui Rusija vartus atkėlė rugpjūčio 20-ąją, - vos porai savaičių praėjus po paskelbto maisto produktų embargo. Kitų pieno gaminių ji neįsileidžia iš ES, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.